S-formandsvalg langt fra afgjort

11. januar 2005 14:12

Allerede nu er der to kandidater på banen til formandsvalget i Siumut. Men flere kan vente i kulissen. I går åbnede ballet for formandskandidater ved at to personer bød op til dans. Den ene var Hans Enoksen og den anden Jørgen Wæver Johansen. Spørgsmålet er om de to får lov til at blive siddende som bænkevarmere. For måske vil flertallet af de mange Siumut-delegerede hellere have en helt tredje dansepartner.

Det er i hvert fald tilfældet, hvis man spørger Qaqortoqs borgmester Tommy Marø, der er medlem af Siumuts hovedbestyrelse. Han ser helst en tredje kandidat til formandsvalget og siger diplomatisk til radioavisen at det er fordi der jo så er flere at vælge imellem. Underforstået, han har ikke umiddelbart lyst til at danse med nogen af de to der foreløbigt har tilbudt sig.

Tommy Marø vil have en formand der lytter til lokalafdelingerne. Han påpeger selv at den tredje kandidat sagtens kunne være en kvinde men vil dog ikke nævne navne. I Siumut-kredse peger man fra flere sider på Nuuks borgmester Agnethe Davidsen som en oplagt kandidat. Hun nævnes fordi flere mener, at hun vil kunne samle fløjene i partiet.

Selv har den handlekraftige Agnethe Davidsen ingen kommentarer overhovedet. Hun forbeholder sig ret til at vente med at tage stilling til landsmødet i midten af februar. Samme svar lyder fra en anden prominent Siumut-kvinde, nemlig Ruth Heilmann. Hun oplyser dog til radioavisen at hun af flere er blevet opfordret til at stille op som formand.

Fra to tidligere formænd Lars-Emil Johansen og Jonathan Motzfeldt er der ingen hjælp at hente. Lars-Emil Johansen har absolut ingen kommentarer. Og Jonathan Motzfeldt vil vente og høre kandidaternes argumenter. Han nøjes foreløbig med at konstatere at de delegerede vil vælge den formand de mener er den bedste til jobbet.

Om der ligefrem bliver trængsel på dansegulvet af håbefulde Siumut-formandskandidater af begge køn er svært at sige. Det vides først, når fristen er udløbet lørdag den 19. februar klokken 12.