Søren Espersen revser selvstyrelov

DF’s grønlandsordfører mener, at selvstyreloven er uklar og spørger bl.a., om Danmark kan tilbagekalde ansvarsområder fra Grønland.
21. september 2015 14:39

Med i alt ni spørgsmål til den danske justitsminister, Søren Pind (V), ønsker Dansk Folkepartis grønlandsordfører Søren Espersen at få klarlagt en række definitioner i Grønlands Selvstyrelov fra 2009.

Det sker, fordi Espersen mener, at loven er hullet og uklar.

- Det er noget, jeg har siddet og puslet med igennem længere tid i samarbejde med en god ven i Grønland for at finde frem til de ting, der i og for sig stod - efter min mening - står som lidt af en gåde, siger Søren Espersen til KNR.

Læs alle spørgsmål fra Søren Espersen her
 

Hvem er 'det grønlandske folk'

DF-politikeren ønsker bl.a. en definition på, hvem der helt præcis udgør ‘det grønlandske folk’, som selvstyreloven omtaler flere steder.

Det er vigtigt at få afklaret, når og hvis Grønland en dag skal stemme om selvstændighed, mener Espersen.

- Der findes faktisk mange forskellige etniske grupper. Der er vestgrønlænderne, som i dag bruges som fællesbetegnelse for inuit-befolkningen. Så er der Thule-grønlænderne, som er noget helt andet, og østgrønlænderne noget helt tredje, og danskere noget helt fjerde.

- Men der kan komme et tidspunkt, hvor ‘det grønlandske folk’ skal stemme om selvstændighed. Hvem er det så, der skal stemme? Hvem hører med til det grønlandske folk? spørger Søren Espersen.

Læs Selvstyreloven her
 

Danmark bør tilbagetage områder 

Justitsministeren skal også redegøre for, hvilken international folkeret eller lovgivning, der giver det grønlandske folk ret til Grønland som geografisk sted? Og om det kan bevises, at grønlændere er et ‘oprindeligt folk’? 

Det sker for at få klarlagt, om Grønland i dag påkalder sig folkeretslige rettigheder uden grund, siger Espersen.

Sidst, men ikke mindst, ønsker grønlandsordførern også at få klarlagt, om Folketinget eller regeringen kan tilbagekalde områder, som i dag er hjemtaget af Selvstyret.  

- Vi læser for eksempel, at visse institutioner i Nuuk bliver hjemsøgt af børn, når man skal til at lukke - at nogen simpelthen ikke har fået noget at spise og beder om at få de rester, der er. Har Folketinget så nogen mulighed for at gribe ind? Regeringen har jo tilsluttet sig (FN’s) Børnekonvention for eksempel, så er der mulighed for, at vi kan gribe ind og sige ‘det accepterer vi ikke’?

Espersen så gerne, at netop social- og undervisningsområderne igen blev Danmarks ansvar.

Søren Espersen sad selv i den kommission, der var med til at gøre forarbejdet omkring Selvstyreloven. 

Dansk Folkeparti stemte som det eneste parti imod Selvstyreloven, da den var til afstemning i Folketinget i 2008.