Søkablet fra Nuuk til Aasiaat sat i bero

Bestyrelsen i Tele-Post udskyder beslutningen om at forlænge søkablet og radiokæden. Der er alt for mange ubekendte i forhold til en så stor investering på flere hundrede millioner kroner, lyder forklaringen.
27. november 2015 18:34

Bestyrelsen i Tele-Post udskyder nu beslutningen om at forlænge søkablet og radiokæden til begyndelsen af næste år.

Tele-Post står nemlig over for en betydelig investering i et søkabel fra Nuuk til Aasiaat, en stærkere radiokæde fra Aasiaat til Ilulissat og en forlængelse af radiokæden til Ummannaq og Upernavik.

Men en så dyr investering skal ske på et oplyst grundlag, siger bestyrelsesformand Stine Bosse:

- Derfor har vi brug for at få mere tid til at overveje de her ting.

 

Taber penge på internet

Problemet er, forklarer Stine Bosse at Tele-Post i dag taber penge på at levere internet til de områder af landet, hvor der bor færrest mennesker. Og det underskud vil en forlængelse af søkablet og radiokæden bare gøre endnu større.

- Når så politikerne samtidig vil liberalisere mobiltelefoni - som der i øvrigt kan være meget godt i - vil det betyde færre indtægter til Tele-Post, forklarer Stine Bosse.

 

Læs også Et søkabel vil ændre Grønland

 

Alt i alt er det en så sprængfarlig cocktail med mange ubekendte, at Tele-Post har brug for at kigge grundigt på vores omkostninger for de kommende år een gang til, lyder beskeden fra den nytiltrådte formand.

- Tele-Post er jo en virksomhed, som forventes at give et overskud. Og det har vi sådan set lovet at gøre. Så når vi arbejder med en ubekendt som liberalisering af mobiltelefoni, så er vi simpelthen nødt til at have mere sikker grund under fødderne, så vi ikke kommer til at love for meget.

 

Søkabel ikke opgivet

Konsekvensen af udsættelsen er at søkablet til flere hundrede millioner nu bliver udskudt et år.

Men det betyder ikke at søkablet og radiokæden ikke bliver til noget, understreger Stine Bosse:

- Det betyder ikke, at det her ikke kommer til at ske. Det kommer til at ske. Men balancen er jo, at vi skal både sørge for at vi kan gennemføre denne her investering og så samtidig have en fuld gennemsigtighed på de udbytter, som ejeren forventer at få fra virksomheden. Og det er der, vi skal have alle ender til at nå sammen, udtaler bestyrelsesformand i Tele-Post, Stine Bosse til KNR.