Søfolk får skattefri løn

Besætningmedlemmer i de store skibe får en såkaldt nettoløn. De betyder at de ikke betaler skat til Grønland.
Skrevet af Noah Mølgaard
21. august 2012 04:53

Flere grønlandske virksomheder har chartret udenlandske skibe. Royal Arctic Line har chartret det grundstødte skib Vega Sagittarius, der sejler under liberisk flag for resten af året. Det grønlandske rederi har også chartret det færøske skib Nordkyn, der sejler forsyninger til bygder i Nordgrønland.

Samme billede kommer frem hos Polaroil. De chartret Maersk Edgar til at sejle brændstof til Nuuk, mens de mindre skibe Orasila og Oratank sejler brændstof videre til kysten.

Det er knapt 100 udenlandske og danske søfolk, der sejler i grønlandske farvande. Og Royal Arctic Line har også ansat egne besætningmedlemmer på deres skibe. De store skibe er registreret under Dansk International Skibsregister. Og fælles for alle søfolk i de skibe er at de ikke betaler skat.

Det fremgår af Naalakkersuisoq for infrastruktur Jens B. Frederiksens svar til Karl Lyberth fra Siumut. Han har gennem et paragraf 37 spørgsmål ønsket at få svar på hvor mange skibe, der sejler under internationalt flag i grønlandske farvande.

Royal Arctic Line kunne ikke oplyse, hvordan besætningsmedlemmerne i Vega Sagittarius og Nordkyn bliver aflønnet, da de chartrede skibe selv skulle sørge for besætning.

Men uanset om besætningsmedlemmerne kommer fra Grønland eller udlandet, så får de udbetalt skattefri løn, hvis skibet er registreret under Dansk International Skibsregister.