Sæler truer fremtiden for danske kystfiskere

Fiskerne i Danmark er godt trætte af forslugne sæler, der spiser op mod en femtedel af deres fangster. Det bekræfter en ny rapport, der påviser at sælerne, som er et fredet dyr i Danmark, påfører de danske fiskere store tab.
Skrevet af DR
31. august 2015 06:40

I de værst ramte områder gør sælerne så meget skade på fiskeriet, at de betragtes som en væsentlig trussel mod det kystnære fiskeris fortsatte eksistens i Danmark, som det formuleres i rapporten.

Een af forfatterne til rapporten, fiskerikonsulent Karsten Krogh, formulerert det således:

- Der er fiskere, der har fået skadet 10-20 procent af deres samlede fangst, og nogen enda lidt mere. Hvis man tog 20 procent af almindelige lønmodtageres løn i et par måneder, så tror jeg de fleste ville mene at det var et væsentligt problem, siger Karsten Krogh.

LÆS OGSÅ Sæl på motorvej har formentlig forvildet sig ind i landet

LÆS OGSÅ Sæl på motorvej i Danmark

Fiskernes tab på grund af de forslugne sæler, varierer ifølge rapporten på mellem 5000 og helt op til 25.000 kroner om måneden.

Hvis politikerne vælger at indføre en erstatningsordning, bør den bygge på at hver enkelt fisker skal dokumentere sine egne skader med foto eller video, mener fiskerikonsulent Karsten Krogh.

- Det vil være det bedste, at fiskerne er personligt ansvarlige for beviserne, hvis de skal have adgang til en eventuel økonomisk kompensation.

I Sverige er der allerede indført en erstatningsordning for sæl-skader. Her får fiskerne udbetalt omkring 35 millioner kroner årligt i kompensation.