Qulaarpaa Så sårbart er dit bosted

Sydgrønlands bygder er alle i faregruppen på en ny liste over samtlige grønlands bosteder og deres demografiske sårbarhed.
Foto © : KNR/Arkiv
29. oktober 2015 10:33

Det er de mindste steder, og særligt Sydgrønland, der har det værst i forhold til demografisk sårbarhed. Det viser et nyt notat fra finansdepartementet.

Notatet er lavet med baggrund i den aktuelle landsplanredegørelses 10 kriterier for sårbarhed og laver en gennemgang af samtlige bosteder her i landet.

 

Samtlige sydgrønlandske bygder er sårbare

Resultatet er særligt nedslående for de mindste bosteder i Kommune Kujalleq. Samtlige bosteder med under 1000 indbyggere i sydkommunen lider under mindst seks af de 10 demografiske kriterier.

Kriterierne drejer sig om andelen af ældre borgere, om der er underskud på kvinder, om der dør flere end der fødes og om der er flere som flytter væk end til.

Læs også 18 bygder risikerer døden

I de tre øvrige kommuner fordeler antallet af sårbare bosteder sig mere jævnt, med en relativt stor andel af bosteder, som er udsat for højest fem af kriterierne, og som derfor er demografisk mere bæredygtige og stabile. I Kommune Kujalleq lider samtlige bosteder under flere end halvdelen af kriterierne, og de betragtes derfor som demografisk sårbare.
 

Værst for de små
Aller værst ser det ud i fire bygder, som lider under 9 af de 10 kriterier. To fra Kujalleq, en fra Sermersooq og en fra Qaasuitsup.   

På trods af, at størrelsen på bostedet ikke er et kriterium, så er den klare tendens, at de mindste bosteder lider mest, mens de større bosteder har det bedst. I hvert fald rent demografisk og i forhold til bostedets fortsatte overlevelses muligheder.

I aften stiller Qulaarpaa skarpt på bosætningsmønstret her i landet. Se med klokken 19.30 på grønlandsk og 20.30 på dansk.

 

 

Sårbarhedslisten herunder

Notatet er vedhæftet nederst

Foto © : Nanoq.gl