Forskning: Så meget påvirker hovedstød din hukommelse

Fodboldspillere får ødelagt hukommelsen i mindst 24 timer, efter de udfører hovedstød. Det viser ny forskning, skriver BBC og henviser til studier publiceret i EbioMedicine.
Skrevet af Ritzau
24. oktober 2016 11:41

Fodboldspillere, som deltog i studiet, fik reduceret hukommelsesevnen med mellem 41 og 67 procent efter at have gennemført en normal træningsøvelse med hovedstød. Effekten aftog efter 24 timer.

Studiet er det første, som påviser direkte forandringer i hjernen som følge af helt normale hovedstød på en fodboldbane.

Forskerne ved Universitet i Sterling affyrede fodbolde fra en maskine for på den måde at simulere farten og kraften, som bolden får på et hjørnespark. En gruppe af spillere blev bedt om at heade til bolde 20 gange.

Spillernes hjernefunktion blev undersøgt både før og efter øvelsen.

Næste skridt er at teste, om spillernes hjerneforandringer forbliver midlertidige eller eventuelt bliver permanente som følge af belastningerne i kamp efter kamp.

Doktor Magdalena Ietswaart, som har bidraget til forskningsarbejdet, oplyser, at studiet er gennemført på grund af en øget bekymring for, at hovedskader i idræt skal ses i sammenhæng med øget risiko for demens.

/ritzau/NTB