VIDEO Rubinmine-skepsis vendt til entusiasme

I Qeqertarsuatsiaat er man for alvor ved at forberede sig til rubinminen og True North Gems. I dag skal formanden for bygdebestyrelsen for Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat, Jonathan Jakobsen, mødes med Kommuneqarfik Sermersooq.
31. marts 2015 11:38

- Vi skal holde møde med direktøren for arbejdsområdet i Kommuneqarfik Sermersooq, og der skal vi drøfte, hvordan vi bedst muligt håndterer driften af slibefaciliteten.

- Der skal også holdes kurser for dem, der skal arbejde i minen, og så skal vi tale om, hvordan minen holdes i drift og, hvilke tidspunkter den er åben i, siger Jonathan Jakobsen.

Læs også Grønt lys til rubinminen i Qeqertarsuatsiaat

 

Borgermøder har hjulpet

True North Gems har ikke altid været lige populær hos borgerne i Qeqertarsuatsiaat. Jonathan Jakobsen mener, det er fordi bygdens beboere ikke har været inddraget nok i råstofselskabets planer.

Siden har Selvstyret, True North Gems og Komuneqarfik Sermersooq holdt borgermøder, og skepsissen er kølet lidt af, forklarer Jonathan Jakobsen, der selv var stor skeptiker af True North Gems.

Bygden er blandt andet blevet lovet, at driften af bygdens slibefacilitet bliver genoprettet. Og med åbningen af rubinminen falder der også bygdeudviklingskontanter af.

- De vil oprette en kulturfond, der skal være til gode for Qeqertarsuatsiaat, siger bygdebestyrelsesformanden.

Læs også True North Gems klar til start

 

Penge til mad
Hvad pengene fra kulturfonden skal bruges til, skal drøftes af bygdebestyrelsen, True North Gems, Kommuneqarfik Sermersooq og den lokale fisker- og fanger organisation, forklarer Jonathan Jakobsen.

Men der er allerede et klart bud på, hvad pengene blandt andet skal bruges til.

- Pengene skal blandt andet bruges til mad. Friske fisk og friskt kød. Pengene skal også bruges på vores brug af omkringliggende land og hav, siger Jonathan Jakobsen.