Royal Greenland støtter RAL’s planer om Aalborg-exit

Ny fragtstruktur hos RAL er en fordel for Royal Greenland. Men selskabet mangler at se beregninger fra RAL, ligesom et hurtigt farvel til Aalborg Havn vil give økonomiske smæk, siger logistikdirektør.
Royal Greenland lægger millioner i landskassen. Foto © : KNR
21. september 2017 10:34

Grønlands største selskab, Royal Greenland, støtter Royal Arctic Lines (RAL) planer om at forlade Aalborg Havn.

RAL’s plan er at lade Reykjavik fungere som ny omfordelingshavn og sejle varer herfra ud i verden med islandske Eimskip, ligesom RAL vil bruge Aarhus som indgangsport til Europa frem for Aalborg.

Og det passer godt til Royal Greenland, siger selskabets logistikdirektør Michael Riis til KNR.

- I en situation, hvor vi går fra alene at have mulighed for at sejle varen fra Grønland til Aalborg, ser vi det absolut positivt, at der åbner sig nogle nye muligheder for at sende varerne direkte ud til vores kunder i verden frem for, at det hele skal ned via Danmark.

LÆS OGSÅ RAL flytter fragt til Aarhus

Mangler at se beregninger fra RAL

Michael Riis vurderer, at Royal Greenland kan spare både tid og penge ved at distribuere varerne via Island.

Men støtten til RAL’s planer er ikke ubetinget. For Royal Greenland mangler endnu at se konkrete beregninger fra RAL på den nye fragtstruktur.

- Der mangler vi stadig en business case fra RAL på, hvad de enkelte ben i denne her logistikkultur kommer til at koste, således vi af den vej kan beregne, om det kan svare sig. Og i givet fald hvad der kan svare sig, siger Michael Riis.

LÆS OGSÅ Aalborg Havn føler sig svigtet af RAL

Et farvel til Aalborg Havn vil betyde, at Royal Greenland lukker sit frysehus i byen, som dagligt drives af det nordjyske selskab Agri Norcold. Royal Greenland mister dermed ikke selv arbejdspladser ved lukningen.

Men det vil tage tid at bygge et nyt frysehus. Og så længe, RAL ikke har vist sine beregninger bag, er det uvist, hvor et nyt frysehus skal være.

- Så vil vi eksempelvis skulle flytte det tilbage i kæden. Det kunne være til Nuuk. Men det kan også være, at vi vælger at lave den her fordeling i Rotterdam som et andet eksempel, helt afhængigt af hvad omkostningerne bliver ved det, siger Michael Riis.

LÆS OGSÅ RAL-ansatte i Aalborg fortsætter arbejdsnedlæggelse

Aalborg-exit i 2019 vil være for tidligt

Han erkender, at Royal Greenland er dybt afhængig af RALs beslutning.

Adm. direktør for RAL, Verner Hammeken, har meldt ud, at RAL gerne vil trække sig fra Aalborg fra juni 2019. Men det vil betyde, at Royal Greenland i en periode vil skulle fragte varer fra Aarhus til frysehuset i Aalborg, da frysepladsen i eksisterende frysehuse i Aarhus er træng.

LÆS OGSÅ RAL vil mindske erstatningskrav ved forhandling

Og den yderligere fragt vil koste for selskabet – og dermed i sidste ende for ejerne, Grønlands Selvstyre, eller for forbrugerne. Derfor anbefaler Royal Greenland, at RAL ikke forhaster et exit fra Aalborg, siger logistikdirektøren.

- Når vi kender omstændighederne i det her nye netværk og prissætningen heraf, så kan man næsten sige: Hvor lang tid tager det at bygge et frysehus de respektive steder? Så jeg vil antage, at et par år i forvejen vil være rigtig godt.

RAL har kontrakt med Aalborg Havn A/S frem til 2022.