Royal Greenland forstår ikke fisker-kritik

Fiskerne i Sisimiut er utilfredse med indhandlingsmuligheder og truer med havneblokade. Royal Greenland siger, at de har forsøgt at forbedre indhandlingen, men at fiskerne ikke bruger det.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. juni 2015 12:25

Fiskerne i Sisimiut efterlyste tirsdag et indhandlingsskib til torskefiskerne i Sisimiut, og naalakkersuisoq for fiskeri Karl-Kristian Kruse har efterfølgende forelagt deres anmodning for Fiskerirådet.

Men Royal Greenland står uforstående over for fiskernes kritik, og opfordrer Naalakkersuisut til ikke at tillade indsættelse af et indhandlingsskib.

I en pressemeddelelse påpeger Royal Greenland, at de de seneste tre år har arbejdet ihærdigt med at forbedre indhandlingsmulighederne i området. Fra nul indhandling for tre år siden, kan der nu indhandles 40 tons pr. døgn på de tre anlæg i områderne Sisimiut, Sarfannguaq og Itilleq.

Læs også Kruse hastebehandler Sisimiut-torsk

Alligevel har fiskerikoncernen de seneste tre år haft problemer med at få fiskerne til rent faktisk at benytte de indhandlingsmuligheder Royal Greenland har tilbudt.

I år har Royal Greenland derfor flyttet en såkaldt 'brøndbåd' fra Maniitsoq til Sisimiut, så fiskerne kan få mulighed for at indhandle levende torsk. De transporteres derefter til fabrikken i Maniitsoq, hvor en ny filetproduktion skal beskæftige 40 nyansætte medarbejdere.

Royal Greenland havde i forvejen indgået aftalen med fem fiskere, men kun to overholdt aftalen.

Læs også Torskefiskere i Sisimiut truer med havneblokade

Netop i år hvor fiskeriet ved Sisimiut er ekstraordinært godt, vil indhandling til brøndbåd sikre, at den nye filetfabrik kan blive fuldt udnyttet med nye arbejdspladser, som landet har så hårdt brug for, skriver Royal Greenland.

Og det er samtidig i tråd med politikerne ønske om større forædling og beskæftigelse i Grønland, skriver fiskerikoncernen.