Ros til Sermersooqs nye affaldsinitiativ

Færre cigaretskodder og mindre affald i gader og natur. Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq har besluttet at gøre noget ved det stigende problem med affald. Resten af landet bør følge med, mener Juliane Henningsen fra Inuit Ataqatigiit.
Foto © : Alexander Shepchenko/Flickr Creative Commons
01. september 2015 06:03

- Til efterårssamlingen vil jeg blandt andet foreslå, at kommunerne forpligtes til at opsætte lukkede beholdere til cigaretskod på offentlige områder indenfor by- og bygdeområder, siger Juliane Henningsen.

Borgerne i Upernavik indsamlede, for nogle år siden, mere end 48 kilo cigaretskodder på blot to timer, og i Ilulissat blev det til 70 kilo på under tre timer, dette illustrerer omfanget af problemmet.

- Sådanne initiativer fortjener anerkendelse - ikke kun for at forskønne de områder, vi lever i, men også for at sætte fokus på et efterhånden stort affaldsproblem, siger Juliane Henningsen.

LÆS OGSÅ Sermersooq til kamp mod unødigt affald

 

Kommunalt ansvar

Kommunerne har i dag pligt til at opsætte affaldsspande og affaldscontainere på offentlige områder indefor by- og bygdeområder. Men ikke alle er trygge ved at skulle benytte almindelige affaldsspande til cigaretskod, på grund af risikoen for brand.

Af samme grund er det ved lov fastsat, at der ved ryge-skure skal være opstillet lukkede beholdere til cigaretskod. Et tilsvarende krav gælder ikke for åbne pladser, fortove og andre områder, hvor kommunerne har pligt til at opsætte affaldsspande.