Ros fra den danske finansminister

Den danske finansminister, Claus Hjort Frederiksen, som er i landet disse dage, roser sin grønlandske kollega for en budgetlov, som er på dagsordenen i forårssamlingen i Inatsisartut.
Claus Hjort Frederiksen og Randi Vestergaard Evaldsen
Claus Hjort Frederiksen og Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : Jonas Fievé / KNR
Skrevet af Jonas Fievé
05. april 2016 15:37

I Danmark har man ifølge Claus Hjort Frederiksen gode erfaringer med en budgetlov, som blev vedtaget under den forhenværende danske regering.

- Det, at man nu har nogle måltal, man styrer efter, har givet en disciplin. Men det har også givet en sikkerhed for, at der er orden i økonomien. Så jeg er en varm tilhænger af en budgetlov, siger Claus Hjort Frederiksen til KNR.

Læs også Claus Hjort Frederiksen kommer på besøg

Budgetloven skal sikre økonomien

Den kommende budgetlov skal sikre, at der over en fireårig periode ikke er et underskud på finansloven. I Danmark tillader budgetloven som udgangspunkt slet ikke, at der er underskud på finansloven, men Claus Hjort Frederiksen vil ikke forholde sig til, om den kommende budgetlov her i landet er stram nok.

- Det må man selv afgøre i Grønland. Jeg tror bare, det vigtigste er, at man kommer i gang med processen. Vi skal, hver gang vi kaste os ud i noget, sikre, at det bliver bedst og billigst. Der tror jeg, at en budgetlov er medvirkende til det.

Læs også Gælds- og investeringsstrategien skal justeres

Det er en god start

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, har også selv store forventninger til budgetloven, som, hun mener, er afgørende for økonomien her i landet.

- Man kan jo ikke bruge flere penge, end man har, så det er enormt vigtigt. Det betyder meget for den grønlandske økonomi, så vi glæder os til at få den op til forårssamlingen, siger hun og henviser til den samlig, der begynder på fredag.

Også selvom, at den ikke er helt så restriktiv som den danske.

- Det her er en begyndelse, men der vil være nogle tiltag, der måske skal ændres i den. Men det er en forhåbning, at vi om fire år går i balance, siger Randi Vestergaard Evaldsen.