Rigsfællesskabet til debat i Folketinget

Alt imens finansloven her i landet i går blev underskrevet af koalitionspartierne, var Rigsfællesskabet og Grønlands og Færøernes økonomi til debat i Folketinget i København.
Foto © : Simon Uldum
06. maj 2015 07:09

Det skete på baggrund af statsministerens årlige redegørelse om Rigsfællesskabets tilstand.

Og her blev der lagt op til, at Danmark vil bistå med administrativ hjælp til Grønland til at få udformet de varslede reformer.

Mens et flertal af Inatsisartut i dag vedtog finansloven, understregede statsminister Helle Thorning-Schmidts fra Folketingets talerstol endnu engang, at Grønland og Færøerne selv passer landskasserne.

- Det er sådan, at det er Færøerne og Grønland, der selv fører den økonomiske politik. Og også selv har ansvaret for at træffe de beslutninger, der skal sikrer velfærden, også i fremtiden.

Men det blev ikke sagt uden en vis bekymring…

 

Klar med administrativ håndsrækning

Den danske regering meddelte nemlig, at den ønsker at bistå med administrativ hjælp til udformningen af de varslede reformer.

- Den demografiske udvikling på Færøerne og Grønland betyder, at det er nødvendigt med reformer og nye indtægter, hvis der skal være råd til velfærd i fremtiden. Og vi vil følge arbejdet med den økonomiske politik på Færøerne og i Grønland de kommende år. Og fra regeringen side er vi også indstillet på at samarbejde og hjælpe med det administrative i forhold til reformer, hvis Færøerne og Grønland måtte ønske det.

Et tilbud, der generelt blev taget godt imod hos salens partier.

 

Dansk Folkeparti: Kom dog i gang, Grønland

Men hos Dansk Folkeparti blev snakken hele snakken om Grønlands økonomi vendt til en generel debat om Grønlands fremtid - herunder om udsigten til selvstændighed.

En debat, partiets Grønlandsordfører Søren Espersen mener i høj grad tager fokusset væk fra reformarbejdet. Faktisk udtrykte han, at Grønland ingen reformer har lavet i nyere tid.

- Kom dog i gang, Grønland. Med at lave noget, der er fornuftigt og pragmatisk. Få lavet nogle reformer og lad os se, hvad I kan. I stedet for de her endeløse drømmerier. Gå i gang med at blive selvstændige, men lad være med at snakke om det.

Udmeldingen fik begge grønlandske folketingsmedlemmer op ad stolen - her er det Doris Jakobsen fra Siumut, som mindede om, at selvstændighed kan have flere modeller:

- En af modellerne hedder Free Association, som betyder, at vi kan få selvstændighed, hvis grønlænderne ønsker det, og vi kan samarbejde med andre lande, f.eks. med hensyn til Forsvar, når vi har behov for det.
Statsministeren meddelte, at hun er tilhænger af Rigsfællesskabet, men accepterer Grønlands ønske om selvstændighed den dag, det må blive aktuelt.

Statsministeren gjorde under debatten i øvrigt klart, at regeringen støtter Grønlands kamp mod EU i sælskindssagen og ikke mindst forhandlingerne med USA omkring servicekontrakten på Thule-basen.