Retten til at slå børn bliver afskaffet

Den såkaldte revselsesret - forældres ret til at slå børn - ser ud til at blive endeligt afskaffet med en lovændring til foråret.
02. marts 2015 18:21

Som det sidste land i Norden har forældre i Grønland ifølge loven stadig ret til at slå sine børn - den såkaldte revselsesret. Men til foråret skal politikerne i Inatsisartut behandle et forslag om at afskaffe retten.

Det sker som led i en større lovændring på børne- og familieområdet, herunder af Forældreansvarsloven, som forbuddet kommer til at høre ind under, hvis det bliver vedtaget. Og det er på høje tid at forbyde, at forældre må slå deres børn, siger fungerende formand for Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Inge Olsvig Brandt, til KNR.

- I Grønlands Råd for Menneskerettigheder mener vi, at det er vigtigt at sende et signal om, at enhver form for vold mod børn er uacceptabel. Alle børn har ret til et godt liv, så vi er rigtig, rigtig glade for, at den del bliver taget op på Inatsisartut-samlingen.

Afskaf både fysisk og psykisk vold
Det er uvist, præcis hvor mange børn, der i dag oplever at blive udsat for vold af deres forældre, bl.a. fordi afstraffelsen oftest sker inden for hjemmets vægge og derfor ofte registreres som “husspektakel” i politiets rapporter frem for separate voldssager mod børn.

Hos Grønlands Råd for Menneskerettigheder håber man dog, at afskaffelsen er revselsesretten kan være med til styrke indsatsen mod vold i samfundet helt generelt.

- Hvis vi ser på de voldstal, der findes i dagens Grønland, så er det ekstremt høje til trods for, at vi har en kriminallov, der kriminaliserer vold. Det er vigtigt, at man går ind at laver tværfaglig indsat på området, det er vigtigt med forebyggelse og kampagne og blive bevidst om, hvad vold er.

Inge Olsvig Brandt håber også, at forbuddet kommer til at sende et klart signal om, at både fysisk og psykisk vold af børn er ulovligt.

- Det signalerer jo, at det er forbudt at slå. At vold er vold uanset, om du bruger den til at skælde ud, eller at hvis du tror, du kan opdrage dit børn ved at slå, så er det stadig vold, siger Inge Olsvig Brandt.

Også Børnetalsmanden for Grønland (MIO), foreningen Bedre Børneliv (MIBB) og flere hørte parter forud for lovforslaget bakker op om afskaffelsen af revselsesretten. 


Revselsesretten blev glemt

Ændringerne i Forældreansvarsloven tager udgangspunkt i FN’s børnekonvention, der bl.a. siger, at børn har ret til en opvækst uden vold. En konvention, som Grønland har underskrevet. Når afskaffelsen af revselsesretten alligevel ikke er blevet indført endnu, skyldes det, at den ved flere omgange er ‘gået tabt’ i overførelsen og opdateringen af Grønlands lovgivning, bl.a. i lovsamarbejdet mellem Danmark til Grønland.

I Danmark blev retten til at slå børn gjort fuldstændig forbudt i 1997. 

Hvis Inatsisartut vedtager lovændringen, bliver revselsesretten afskaffet fra 1. januar 2016.