VIDEO Rekordmange isbjørne skydes i selvforsvar

Mens 195 lande netop har diskuteret verdens klimaproblemer i Peru, kan konsekvenserne af klimaforandringerne allerede mærkes på flere områder her i landet.
17. december 2014 06:04

En ny rapport fra Verdensnaturfonden viser, at mindst 12 isbjørne er blevet skudt i selvforsvar i løbet af årets første ni måneder.

- Det er det højeste antal nogensinde, og det skyldes  klimaforandringerne , lyder det fra arktisk biolog hos Verdensnaturfonden, Charlotte Moshøj, der står bag rapporten.

Den smeltende havis betyder nemlig, at isbjørnene opholder sig længere tid på land og længere tid væk fra deres jagtområde på isen.  

 

Udsultede og mindre sky isbjørne
- Mange af isbjørnene, der kommer ind i beboede områder, er udsultede og mindre bange for menneskelig kontakt, fordi de er drevet af et behov for at finde mad, siger hun.

I Ittoqqortoormiit sker det, at isbjørne i perioder kommer tæt på eller helt ind i byen flere gange om ugen.

Isbjørnene bliver eksempelvis tiltrukket af beholdere med kød fra sæl og hvalros til hunde.

- Man har ikke ret til at dræbe en isbjørn, fordi den går i ens kasse med hundemad eller er omkring ens hus, siger Charlotte Moshøj, der understreger, at der er en kvote for, hvor mange isbjørne, der må dræbes hvert år, og hvis den er opfyldt skal man søge om tilladelse.

- Men hvis der er en isbjørn, der går til angreb på dig, så skyder du først og søger en tilladelse bagefter, siger hun.