Regeringsparti støtter forslag om forbud mod tung olie

Det er en god idé at få et forbud mod at sejle med tung olie i Arktis. Det mener regeringspartiet Venstre.
Foto © : NASA/Kathryn Hansen
20. september 2016 08:43

Udmeldingen kommer, efter Danmarks Rederiforening har foreslået, at den danske regering bør lægge pres på FN’s Søfartsorganisation, IMO, for at få et globalt forbud mod at bruge tungolie som brændstof på skibe i Arktis.

Tung olie udsender svovl til omgivelserne, og så dannes der små sodpartikler, som falder ned og farver polarisen mørk. Når isen bliver mørkere, optager den mere af solens varme, og det øger isens afsmeltning og vandstanden i havene.

Læs også Danske redere ønsker forbud mod tung olie i Arktis

Forslaget om forbud mod tung olie i Arktis får ros af Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen:

- Det kan man kun hilse meget velkomment.Og det er helt rigtigt set, at den sag skal løses internationalt, for det er jo ikke nok, at det kun er nogen landes skibe, der holder op med at bruge den form for olie. Det skal jo bringes ud, så det bliver alle skibe og dermed også en international beslutning, siger han.

Forbuddet skal ske på globalt plan for ikke at skabe unfair konkurrence imellem landes rederier, mener både Danmarks Rederiforening og Venstre.

Skibe skal i stedet sejle på den mindre miljøskadelige marinediesel.

Det er i dag kun Norge, der har indført som forbud over for norske skibe at sejle med tung olie i områderne omkring Svalbard. I stedet bruger landet den mindre miljøskadelige marinediesel til sejlads.