QIMMEQ Rasmussens dragter undersøges i jagten på gener

Forskerne bag projektet QIMMEQ skal kortlægge den grønlandske slædehunds udvikling ved at tage gamle skindprøver fra blandt andet polarforskerens Knud Rasmussens dragter.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
10. oktober 2017 10:49

I alt 76 gamle skind fra slædehunde er blevet indsamlet, der skal vise hundens genetiske udvikling, og forhåbentlig også afsløre om slædehunden deler gener med polarulven, fortæller forsker:

- Det er ligesom et frossent billede af hvordan slædehunden så ud på det tidspunkt, siger forskningschef fra Statens Naturhistoriske Museum, Anders Johannes Hansen.

LÆS OGSÅ Forskningsprojekt skal redde slædehunden

Forskerne bag projektet QIMMEQ - den grønlandske slædehund - er i gang med at undersøge slædehundens genetiske udvikling og oprindelse. Forskerne har indsamlet mundprøver fra slædehunde i Ittoqqortoormiit og Tasiilaq, men også hunde fra forskellige dele af vestkysten.

Knud Rasmussens samling skal hjælpe forskerne

Derudover har de også indsamlet omkring 76 skindprøver fra slædehunde, blandt andet fra den berømte polarforsker Knud Rasmussens ekspeditioner, hvor han indsamlede dragter af hundeskind:

- Der er nogle af de dragter, der går tilbage til Canada. Så det bliver super interessant at se, hvad de siger.

Med de historiske og levende prøver, som forskerne kalder det, kan det vise sig, hvordan slædehunden har tilegnet sig kuldetolerance og vedholdenhed.

LÆS OGSÅ Slædehunde har forskellige gener i øst og vest

Forskerne håber på at finde ældre dragter, end dem de har fra Knud Rasmussens ekspeditioner i starten af 1900-tallet.

Det kan nemlig vise, om slædehunden er blevet hårdfør efter den ankom til Grønland, eller om den europæiske hund engang har været hårdfør som slædehunden.

- Og så prøve at følge den tilbage igennem tiden, siger han. 

Forskerne vil blandt andet undersøge, om de stærke gener stammer fra ulve:

- Eller om det er noget som er forsvundet i den europæiske hund. Eller om det er noget, de har tilegnet sig, mens de (slædehundene, red,) har levet med inuitterne, siger forskningschef Anders Johannes Hansen.

Forskerne har endnu ikke fundet spor af polarulvens gener i den grønlandske hund. Ulven udelukker de dog ikke, da prøver fra andre hunde kan vise gener fra ulven.

Anders Johannes Hansen skal holde foredrag om den grønlandske slædehund og polarulven i Ilisimatusarfik onsdag kl. 20.00.