Randi V. Evaldsen: Der bliver ikke dobbelt beskatning

Naalakkersuisut ønsker at beskatte pensionen allerede ved indbetalingstidspunktet i stedet for ved udbetalingen. Fremrykningen af beskatningen skal sikre en merindtægt til landskassen. Årsagen er, at mange borgere betaler skat i udenlandske pensionsordninger.
Foto © : Helle Nørregaard
08. april 2016 19:08

Flere af disse borgere flytter siden udenlands til primært Danmark. Dermed får Danmark glæde af skatteindtægter fra penge som er tjent her i landet. Det vil Naalakkersuisut sætte en stopper for med dette forslag.

En række interessenter frygter til gengæld, at de nye regler betyder, at borgere som indbetaler til en dansk pensionskasse og siden flytter til Danmark kommer til at blive beskattet to gange.

Det bliver dog ikke tilfældet garanterer naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen:

- Danmark indførte regler i 2013 der giver pensionsopspareren mulighed for, allerede i forbindelse med indbetaling til en pensionsordning, at få en afgørelse fra skat om at indbetalingerne ikke har været fradragsberettigede. Så der har været en dialog her som loven også sikre.

Læs også Frygt for mindre i pension

Hvad har i helet konkret gjort, som gør at naalakkersuisut er sikre på at borgerne slipper for at betale for skat til både Grønland og Danmark?

- Jeg kan ikke garantere at der ikke vil være en udgift for nogle af pensionsopsparerne, f.eks. hvad pensionskasserne opkræver af penge for at administrere denne her ordning. Men de penge der er tjent i Grønland, er der jo også naturlig at beskatte dem i Grønland, fordi som det ser ud nu så afleverer vi nærmest bare pengene til Danmark.

Men hvis de mennesker, som jo er mange mennesker, der vælger at få udbetalt deres pension i Danmark, at de bliver dobbeltbeskattet, så bliver det jo meget attraktivt for folk at arbejde her eventuelt. Hvordan vil i sikre jer at folk ikke kommer til at stå i den situation?

- Jamen, de kommer de jo ikke til. Og det er netop det lovgivningen skal sikre. Jeg ved godt der kører en masse myter omkring det her, vi skal i gang med nogle oplysningskampagner, vi ved det er nødvendigt. Og vi er opmærksomme på at de myter allerede er i omløb, og det vil vi selvfølgeligt gerne imødegå.

Læs også Naaja Nathanielsen: Pensionsreform er brandslukning

Så, kan du garantere at folk der betaler skat her i landet ikke også bliver beskattet når de får deres pension udbetalt i Danmark senere hen?

- Ja.

Naaja Nathanielsen hun har kritiseret forslaget fordi man ved at fremrykke beskatning hiver nogle penge i landskassen her og nu, penge som altså ikke kommer i kassen senere. Hvad siger du til den kritik?

- Det er nærmest et udtryk for almindelig sund fornuft det her. Derudover så blev forslaget eller ideen allerede lanceret i for at skatte- og velfærdskommissions rapport fra 2011, så det er ikke en ny og fiks ide det her for at lukke et hul i finansloven som det er blevet fremført i denne her debat, siger Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Læs også Naalakkersuisut vil beholde pensions-millioner