VIDEO Randi: Uranaftale er enormt vigtig

Aftalen mellem Grønland og Danmark om fordeling af ansvaret for udvinding og eksport af uran fra Grønland i fremtiden er enormt vigtig, siger naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.
02. februar 2016 06:41

Udtalelsen kommer, efter at aftalen, som blev indgået i januar, i dag er blevet offentliggjort.

Fordelingen af ansvaret for kommerciel eksport af uran fra den grønlandske undergrund består af fire aftaler.

Overordnet har Danmark ansvaret for, at alle sikkerhedsbestemmelser og internationale aftaler er overholdt.

Og Randi Vestergaard Evaldsen tøver ikke med at kalde aftalerne for afgørende i forhold til at udvinde radioaktivt materiale i Grønland:

 - Det er selvfølgelig meget vigtigt, fordi de fastlægger de sikkerhedsmæssige spørgsmål - så det er enormt vigtigt, siger hun til KNR.

Læs også Danmark får ansvar for grønlandsk uran

Læs også Forsker: Stort arbejde venter inden uran-eksport

 

Uraneksport kun til fredelige formål

Danmark skal også sikre, at den eksporterede uran kun går til fredelige formål.

Det kan for eksempel være Greenland Minerals Energy (GME), der ønsker at eksportere uran til et atomkraftværk i Finland, der producerer elektricitet. Og ikke havner i Iran eller hos Al Qaeda.

Det betyder i praksis, at Danmark til hver en tid skal kunne gøre rede for, hvor hvert et gram af den eksporterede uran befinder sig. Sådan som det også sker med uran fra Canada og Australien:
- En af de fire aftaler sikrer netop, at vi ved, hvor hvert et gram af uranen er fra det afsendes fra Grønland og til det kommer til producenterne de forskellige steder, sådan så man ved, hvor hvert enkelt gram er henne, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Læs også VIDEO Grønland og Danmark laver en uran-aftale

Læs også Uranmine i høring

Læs også Advarer mod uranudvinding

 

Strålingsfare Danmarks ansvar

Danmark sidder ikke kun med det sikkerheds-, udenrigs- og forsvarspolitiske ansvar. Men skal også sikre, at arbejdsmiljøet er i orden, for eksempel at der ikke er nogen risiko for strålepåvirkning.
Mens Grønland ejer råstofferne, og har ansvaret for de anlæg, der bygges og drives i forbindelse med uranminer i Grønland. Og for opbevaring af uran og håndtering af radioaktivt affald.

Og på spørgsmålet, om uran-aftalerne vil fungere så smidigt, at erhvervslivet også kan arbejde med dem, svarer Randi Vestergaard Evaldsen:

- Jeg tror ethundrede procent på, at det kommer til at glide rigtigt. Nu har vi jo fået underskrevet de her fire aftaler, som sikrer, at der er fuld forståelse mellem Danmark og Grønland. Så jeg tror på, at det her kommer til at fungere.