Randi forventer forslag om fond til efteråret

Demokraternes formand støtter stadig idéen om en fælles dansk-grønlandsk investeringsfond med skattekroner til gavn for Grønland. Men modellen skal først drøftes i Grønland, lyder det.
Naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Randi Vestergaard Evaldsen. Foto © : Helle Nørregaard
28. maj 2016 18:01

OPDATERER 30. MAJ:
Der er stadig opbakning til en fælles dansk-grønlandsk investeringsfond, der med midler fra den danske statskasse, selvstyrets landskasse  og private investorer skal skabe erhvervsprojekter i Grønland.

Sådan lyder det fra Demokraternes formand og naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard-Evaldsen, til KNR.

- Jeg er stadigvæk meget positiv over for tanken. Og vi skal også lige over denne her samling (i Inatsisartut, red.), så har vi fra Demokraterne også tænkt at viderebringe idéen til Naalakkersuisut.

Læs også Løkke afventer grønlandsk investeringsønske

 

Rammerne skal drøftes

Idéen om en fælles offentlig investeringsfond har bl.a. været fremme hos Demokraternes tidligere formand, Anda Uldum, sammen med Radikale Venstre i 2014. Demokraterne stillede også forslag om fonds-modellen til Inatsisartut, men blev bremset af det seneste Inatsisartut-valg.

Direktøren for MT Højgaard Mining, Joannes Niclassen, har forslået samme model, som også IA og Siumut i Folketinget siden har været stor fortaler for.

Og i sidste uge udtale statsminister Lars Løkke Rasmussen så, at han er åben for at tale om en fælles dansk-grønlandsk - men at initiativet skal komme fra Grønland. 

Det vil først ske, når modellen for en investeringsfond er debatteret igennem i Grønland, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

- En investeringsfond er jo ikke noget, vi bare kan oprette. Så var det gjort. Det er noget, vi skal have en ordentlig aftale på og en ordentlig besætning. De investorer, der skal investere i den, vil jo sætte krav til os også til, hvad pengene skal bruges til, og hvordan de skal bruges. Så der er et forarbejde, vi skal have gang i, før vi kan oprette sådan en fond.

Demokraternes formand ser dog investeringer ske i bl.a. lufthavne, uddannelse og grøn energi i Grønland, mens investeringerne samtidig skal sikre, at der skabes arbejdspladser her i landet.