Racistisk efterspil ryster landstræner

En fodboldkamp i Maniitsoq fik et racistisk efterspil, da landstræneren fik besked på at skride hjem, hvor han kommer fra.
Foto © : GBU
11. april 2017 10:57

De grønlandske futsal mesterskaber i Maniitsoq var en intens affære og efter en semifinale kogte hallen over.

Det der skulle være en fodboldfest tog en ærgerlig drejning efter B67 havde vundet over de lokale helte fra Kâgssagssuk.

 - Hvad laver du i Grønland, du skal fandme ikke være her i Grønland. Du skal fandme ikke være her i Grønland. Grønland har ikke brug for dig.

Sådan genfortæller træner for B67 Tekle Ghebrelul efterspillet til semifinalen ved GM i Futsal.

Kogte indeni

Træneren kommer fra Eritrea i Afrika. Han har boet i Grønland i 14 år og er også landstræner i fodbold. Han følte sig dog meget lidt velkommen i Maniitsoq, hvor en del af publikum gjorde det klart, at han bare skulle skride hjem, hvor han kommer fra.

- Det synes jeg var så ubehageligt og så irriterende, og jeg kunne bare mærke inde i min mave at jeg bare kogte inden i.

LÆS OGSÅ Formand angriber racismen

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond vil ikke tage stilling i sprogdebat

Hans hold B67 havde lige slået Kâgssagssuk i semifinalen og Ghebrelul var på vej ud af hallen for at få noget luft, da nogle voksne og børn og unge begyndte at råbe efter ham.

- Jeg blev ved med at gå og så går de efter mig, og siger at jeg skal skride hjem, og jeg skal ikke komme her igen, fortæller Tekle Ghebrelul.

Episoden eskalerede da Ghebrelul sagde til nogle børn og unge, at de skulle tale ordentligt til deres gæster.

 - Så kom nogle andre voksne mænd og kvinder og sagde at sådan taler man ikke til børn. Jamen har du hørt hvad de har sagt? Det er lige meget, hvad de har sagt, sådan taler man ikke til børn.

GBUs formand skred ind

Hele forløbet tog omkring en halv time, før GBU's formand John Thorsen valgte at skride ind og tage mikrofonen for at gøre publikum opmærksom på, hvordan man skal opføre sig, når man er til fodbold.

- Jeg vil meget gerne tage afstand fra enhver form for racistiske udtalelser, siger GBU formanden.

LÆS OGSÅ Politiker skal ikke opfordre til had

LÆS OGSÅ Vigtigt at holde fokus på diskrimination

Netop kampen mod racismen fylder meget i international fodbold, men det er ikke første gang, at Tekle Ghebrelul bliver offer for racistiske tilråb herhjemme.

Foto © : KNR

I 2012 var der GM i Aasiaat, og her kom tilråbene sågar fra modspillere og en træner.

 - Vi var nogle abekatte fra Afrika, og vi skulle skride hjem. Og der var en trefire lyshårede med grønlandsk far og mor, men de var nogle danskersvin, der skulle rejse hjem.

Formand følte sig hørt

GBU formanden kender godt til racisme og diskrimination i grønlandsk fodbold. Han peger på, at det særligt er de dansksprogede spillere fra Nuuk, det går ud over.

Thorsen oplever det dog ikke som et generelt problem, og mener at publikum i Maniitsoq tog godt imod hans tale og var enige i at tage afstand fra racisme.

- Stort set hele salen var enige i det. De klappede og lød til at forstå budskabet.

Tekle Ghebrelul håber, at de lokale klubber selv tager affære for at kommer racismen til livs, for det gør ondt.

- Jeg er så rasende inden i og jeg er så ked af det på samme tid. Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre af det, fortæller landstræneren.

LÆS OGSÅ Grønlænder udsat for racisme i Canada

LÆS OGSÅ Grønlænder i Gellerup: Jeg vil ikke skræmmes væk