VIDEO Qujaukitsoq mand for at få finanserne på plads

Med Vittus Qujaukitsoq fra Siumut tilbage i Finansdepartementet får han igen ansvaret for landskassen, sådan som han havde før valget for et år siden. Her overlod han en trecifret milliongæld til den nuværende regering.
04. november 2015 11:23

Det sker, fordi en ministerrokade blev nødvendig, da Anda Uldum gik på sygeorlov midt i finanslovsforhandlingerne.

Det vækker bekymring hos formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen, da Qujaukitsoq overlod en landskasse med et minus på omkring 220 millioner kroner for et år siden.

- Vi skal ikke glemme, at han ikke klarede opgaven som naalakkersuisoq specielt godt, siger Partii Naleraqs formand.

Læs også Kielsen: Qujaukitsoq styrker gruppen

Men Vittus Qujaukitsoq forsikrer, at han er mand for opgaven.

- Selvfølgelig. Jeg ville ikke have taget opgaven, hvis ikke opgaven var blevet givet til mig. Jeg er selvfølgelig glad for tilliden, fastslår han.

Læs også Vittus tilbage i Finansdepartementet

Naalakkersuisoq for finanser slår fast, at der skal ske noget for at ændre på den økonomi, der er så svær at få til at løbe rundt.

- Fiskeriet er jo det eneste indtægtsgivende erhverv i Grønland. Og hvis det ikke lykkes os at få skabt aktiviteter indenfor råstofindustrien, handelen og turismen, så ender vi tilbage til udgangspunktet, nemlig fiskeriet, som eneste indtægtsgivende erhverv, siger Vittus Qujaukitsoq.

Opbakning i koalitionen
I koalitionen mener de ikke, det får den store indflydelse på de intense finanslovsforhandlinger, som foregår på gangene i Inatsisartut i disse dage og timer.

- Den fungerende Naalakkersuisoq for finanser har sat sig godt ind i sagen og de forskellige arbejdsmetoder, så der er en masse positive aspekter i sagen, siger Qujaukitsoqs partikollega Jens-Erik Kierkegaard til KNR.

Læs også Oppositionen: Uklogt med flere Naalakkersuisut-medlemmer

- Det får ikke konsekvenser, fordi forhandlingerne er nået så langt, at de nærmest er færdige, siger Steen Lynge fra Atassut.

- For Demokraternes vedkommende er der ikke nogen ændringer i forhold til forhandlingerne, siger Tillie Martinussen fra Demokraterne.

Enoksen vil starte forfra 
Omvendt ser det ud i de to oppositionspartier, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq.

- Der er ingen tvivl om at dialogen vil ændre sige, og at de nærmest skal starte forfra, lyder det fra formand fra Partii Naleraq, Hans Enoksen.

Læs også Upopulær hellefiskeafgift droppet

- Det vanskelige er, at Naalakkersuisuts forslag i Inatsisartut ændrer sig fra dag til dag med adskillige millioner, siger Aqqaluaq B. Egede fra IA.

Vittus Qujaukitsoq vil ikke komme ind på, om der er yderligere ændringer på vej i forhold til finanslovsforhandlingerne.

Finansloven skal andenbehandles den 11. november, og ni dage senere følger tredjebehandlingen.