Qaqortoq-lufthavn i fare

De sydgrønlandske bore-,tromle-, og gravemaskiner, der skulle bruges til en ny lufthavn i Qaqortoq, må stå stille endnu.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
17. oktober 2014 17:58

Efter udskrivelsen af valget til Inatsisartut er der nu tvivl om en række af det hidtidige Naalakkersuisuts projekter. 

Det er nye initiativer, der allerede var sat i gang, da valget blev udskrevet. Sådan et intiativ er det kommende lufthavn i Qaqortoq, der er sat i gang af politikerne, men som endnu ikke er tildelt anlægsmidler af Inatsisartut.  

Læs også Politikere: Qaqortoq-lufthavn vil skabe vækst

- Der er, i løbet af foråret, lavet en række forundersøgelser, i forhold til at give politikerne et oplyst grundlag, at de kunne træffe en beslutning om man vil anlægge en lufthavn i Qaqortoq. Og det var så planlagt, at den beslutning skulle være taget i efterårsamlingen, siger departementschef for infrastruktur, Julie Præst Wilche, til KNR.

Siumut- Atassut koalitionen havde med forslaget til næste års finanslov lagt op til, at der sættes 371 mio. kr. af til formålet.

Læs også Lufthavn i Qaqortoq er nu et skridt nærmere

Men om Qaqortoq-lufthavnen i det hele taget bliver til noget, er helt op til det kommende Inatsisartut. Kim Kielsens forretning-naalakkersuisut kan nemlig ikke igangsætte nye initiativer. Det siger loven. 

- Der er ikke gået i gang med selve anlæggelsen af en lufthavn, det kræver at man har en bevilling, og den bevilling får man først når man har vedtaget det på en landstingssamling, siger Julie Præst Wilche.

Læs også Naalakkersuisut fortsætter undersøgelse af ny lufthavn i Qaqortoq

Det tidligere Naalakkersuisut, med Aleqa Hammond i spidsen, havde i deres forslag til næste års finanslov lagt op til, at  anlægsrammen for boliger reduceres med 400 mio. kr. over en 4-årig periode. 

Nedgangen i boligbygeriet skulle hovedsagligt finansiere etablering af en ny lufthavn i Qaqortoq.