Qaasuitsup Kommunia strammer op

Det skal være slut med at centraladministrationen behandler alle sager i Qaasuitsup Kommunia. De mindre afdelinger på kysten må også tage andel i deres sociale- og andre interne sager, siger borgmester Ole Dorph.
Foto © : KNR
Skrevet af Sara K. Jakobsen
12. november 2016 12:21

- Vi er i gang med at flytte opgaver ud til de enkelte afdelinger i byerne, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia Ole Dorph.

Efter de otte kommuner blev omlagt til én stor kommune, oplever flere borgere en langsom sagsbehandling.  

- Vi er ikke glade for, at alle sager skal behandles i den centrale administration. Der er for stor afstand til myndighederne og servicen er ringe, siger Aqqaluk Heilmann, borger i Upernavik.

Det samme opråb kommer fra bygderne.

Læs også Qulaarpaa Der er fremgang i Qaasuitsup

- Det er blevet umuligt at kontakte myndighederne. Det er som om, at alt er lukket, siger bygdebestyrelsesmedlem fra Naajaat, Regine Olsvig.

I flere år har det været en undskyldning, at den langsomme sagsbehandling skyldes, at byerne og bygderne sender næsten alle deres sager til centraladministrationen i Ilulissat, siger Ole Dorph.

- Men det laver vi om på,  og det er blevet besluttet hos kommunalbestyrelsen.

Der kan selvfølgelig være sager, der kræver en specialist, og som skal behandles centralt, understreger Ole Dorph.

Men, de resterende opgaver skal blive i de lokale afdelinger. Det er blandt andet erhvervssager, byggetilladelser og sociale sager. 

På den måde bliver sagsbehandlingen mere effektiv, mener borgmesteren, og tilføjer at medarbejderne i de mindre byer og bygder skal have løftet deres kompetencer.