Qaasuitsup Kommunia får stort overskud

Kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia kunne glæde sig over et overskud på 37 millioner kroner, da de godkendte kommunens årsregnskab for 2015. Borgmester Ole Dorph forklarer overskuddet med, at kommunen er lykkedes med en stram styring af økonomien.
- De forvaltninger, som gennem de seneste år har haft tendens til at overskride deres budgetter, det er inden for administration, undervisning og kultur samt det sociale område, de tre forvaltninger, har vi selvfølgelig haft en del fokus på, siger Ole Dorph, borgmester i Qaasuitsup Kommunia. Foto © : Qaasuisup Kommunia
Skrevet af Thomas Munk Veirum
06. maj 2016 16:15

- Vi er blevet meget bedre til at styre vores økonomi, lyder det fra en tilfreds borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph(S).

Kommunen havde oprindeligt budgetteret med et overskud på 13 millioner kroner, men det endelige regnskab viser et væsentligt bedre resultat - nemlig et plus på 37 millioner kroner.

Qaasuitsup Kommunia er ifølge borgmesteren lykkedes med en stram økonomistyring i 2015.

- De forvaltninger, som gennem de seneste år har haft tendens til at overskride deres budgetter, det er inden for administration, undervisning og kultur samt  det sociale område, de tre forvaltninger, har vi selvfølgelig haft en del fokus på, siger Ole Dorph.

Læs også Bloktilskudet til kommunerne er fordelt

På det sociale område brugte kommunen 3,6 millioner mindre og på kultur og undervisning 4,2 millioner mindre end budgetteret.

Derud over er økoniomien også blevet hjulpet af flere skatteindtægter, hvor der i indkomst- og selskabsskat kom godt 18 millioner kroner mere i kommunekassen end oprindelig budgetteret - det skyldes især et godt fiskeri.

- Vores erhvervsliv har haft rigtig travlt i 2015, fortæller Ole Dorph.

Læs også Qaasuitsup Kommunia under skærpet tilsyn

Med det gode resultat håber borgmesteren, at kommunen kan slippe for at være under tilsyn.

- Vi har netop sendt et brev afsted til Tilsynsrådet og bedt dem sløjfe det her særlige tilsyn, som vi har været underlagt det seneste års tid, forklarer Ole Dorph.

Selvom resultatet overordnet er godt, er der dog også problemer. Borgernes restancer til kommunen satte nemlig ny rekord i 2015 og steg med cirka 14 millioner kroner. Dermed har Qaasuitsup Kommunia har nu 200 millioner kroner til gode hos borgerne.

Læs også Qaasuitsup skal fyre

- Det er faktisk rimelig bekymrende, at vi i stuation med opgang i økonomien, at restancerne fortsat bliver ved med at stige, så der er nogle ting som vi skal være meget opmærksomme på, siger Ole Dorph.

På baggrund af de stigende restancer har kommunen oprettet to ekstra stillinger i debitorafdelingen.