MIO og Tilioq om lovforslag: Psykisk vold er snigende og ødelæggende og svær at stoppe

I går tog Inatsisartut stilling til et lovforslag, der sidestiller psykisk vold med fysisk vold. Forslaget blev bakket op af fagorganisationer, som mener, at politikerne skal tage deres ansvar på sig.
I følge Aviâja Egede Lynge, som er formand for MIO, vil det have positiv effekt på samfundet, hvis psykisk vold bliver sidestillet med fysisk vold. Foto © : KNR
03. maj 2023 15:50

For første gang nogensinde behandlede Inatsisartut i går et lovforslag, som vil sidestille psykisk vold med fysisk vold. 

I lovforslaget, som alle partier bakkede op omkring, lægges der op til at psykisk vold skal gøres strafbart i nære relationer som eksempelvis ægtefælle, partner, eller familiemedlemmer.

Flere fagorganisationer har i forbindelse med lovforslaget udtalt, hvor vigtigt, de mener, lovforslaget er, da den psykiske vold kan være lige så skadelig som fysisk vold.

Børn er en særligt udsat gruppe

Ifølge MIO, som er Grønlands Børnerettighedsinstitution, er lovforslaget vigtigt, da den psykiske vold kan have store og langvarige konsekvenser for den, som udsættes for det. 

I den forbindelse, er det vigtigt at se på børn, som en særligt udsat gruppe, da børn ofte er afhængige af den person, der udsætter dem for psykisk vold.

Det siger Aviâja Egede Lynge, som er børnetalsmand, i en pressemeddelelse.

- Jeg opfordrer på det kraftigste politikerne til at tage deres ansvar på sig og beskytte børn og alle andre borgere mod de vidtrækkende konsekvenser af psykisk vold ved at stemme for lovforslaget, siger hun.

Kriminalisering er vigtig

I pressemeddelelsen fra MIO pointeres det, at organisationen har råbt højt om vigtigheden af kriminalisering af psykisk vold siden 2019. 

I samme år blev psykisk vold kriminaliseret i Danmark, og det blev anbefalet at se på mulighederne for at lave en tilsvarende bestemmelse i den grønlandske kriminallov.

Derudover nævner organisationen, at Grønland er forpligtiget til at beskytte alle børn mod både psykisk og fysisk vold ifølge artikel 19 i FN’s Børnekonvention.

- En kriminalisering af psykisk vold, som indbefatter den negative virkning af social kontrol, er et skridt i den rigtige retning hen imod et samfund, hvor børn kan vokse op i udvikling og trivsel, siger Aviâja Egede Lynge.

Psykisk vold er farlig og svær at stoppe

Også i Handicaptalsmandsinstitutionen Tilioq vækker lovforslaget håb for en fremtid med mindre psykisk vold.

Flere undersøgelser viser, at psykisk vold kan have store konsekvenser for barnets selvværd og evne til at klare sig videre i livet.

Det pointerer Tilioq i en pressemeddelelse.

- Psykisk vold er farlig, fordi den er snigende og ødelæggende og svær at stoppe. Det har derfor store konsekvenser for det enkelte barn eller den enkelte person. Så der er al mulig grund til at kriminalisere psykisk vold, siger Anja Hynne Nielsen, som er handicaptalsmand i Tilioq.

Håber politikerne vil anerkende vigtigheden

Derudover nævner Anja Hynne Nielsen, at Handicapkonventionens artikel 16 pålægger Grønland at sørge for, at der er regler og love, som beskytter personer med handicap mod udnyttelse, vold og misbrug i hjemmet.

- Vi håber, at politikerne vil anerkende vigtigheden af at gøre det strafbart at udøve psykisk vold, siger Anja Hynne Nielsen.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, skal Grønlands Politi sammen med Rigspolitiet udarbejde en vejledning om håndtering af sager om psykisk vold.