Professor: Når priserne stiger falder forbruget

Hvad skal vi have til aftensmad, og bliver der råd til fredagssnold. Det er spørgsmål, som den mulige afgiftspakke kommer til at få stor indflydelse på. Det bliver nemlig dyrere at købe for eksempel kød og sukker.
Skrevet af Paarnaq Hansen
16. september 2015 17:46

En ekspert i forbrugeradfærd fortæller, at forbruget falder væsentligt, når priserne på fødevare stiger i pris, og det kommer de til med de nuværende planer, fortæller den administrerende direktør for Pisiffik.

- Afgiftsændringerne vil få priserne til at stige på de produkter, det drejer sig om. På kødsiden betyder det, at det også bliver fordoblet, og for eksempel oksekødet vil stige fra 10 kroner til tyve kroner per kilo.

- Så jeg tror der vil blive solgt lidt mindre af det gode kød og mere hakkekød, siger administrerende direktør for Pisiffik, Per Steen Larsen.

 

Mangel på lokalt kød

Naalakkersuisut mener, at vi vil købe flere af de grønlandske råvare, hvis priserne stiger på importkød. Pisiffiik ønsker også at sælge mere lokalt kød, men sådan som det ser ud i dag, er der simpelthen ikke nok til at dække efterspørgslen. 

- Vi vil også gerne have, at vi kan tilbyde meget mere grønlandsk kød til vores kunder, men problemet er, at vi ikke kan få alle de varer, vi ønsker os.

- Så vi ved ikke hvor varerne skal komme fra, siger Pisiffiks administrerende direktør.

Læs også  Nye afgifter vil gøre livet surt

Vi kan altså se frem til dyrere kød, og det vil ganske givet påvirke, hvad der ryger i indkøbskurven. Det er i hvert fald erfaringen fra andre steder, forklarer professor i forbrugeradfærd ved Københavns Universitet Jørgen Dejgård Jensen.

- Vi har flere studier, der viser, at når priser stiger på en fødevare, så falder forbruget. Hvor meget forbruget falder kommer an på, hvilken type vare der er tale om. På nogle fødevarer og varer generelt ændrer forbruget sig kraftigt, men der er også fødevarer, hvor forbruget ikke ændrer sig, siger Jørgen Dejgård Jensen.

Læs også Endnu en Siumut-politiker kritiserer nye afgifter

Forbrugernes købeadfærd bliver altså ændret kraftigt, når priserne stiger. Kunderne vil i stedet købe dårligere kvalitet for lidt færre penge, i stedet for at bruge flere penge.

Her fortæller professoren, at deres undersøgelser blandt andet viser, at når priserne for kød stiger med en procent, så falder forbruget med en halv til hel procent.

- For eksempel, hvis man sætter prisen op på en type kød, så vil der være en forholdsvis stor nedgang i forbrug af kød, fordi så vil man hellere købe en anden type kød, hvor prisen ikke er ændret særlig meget, siger professor i forbrugeradfærd ved Københavns Universitet Jørgen Dejgård Jensen.

Professoren gør det dog klart, at han ikke har nogen særlig indsigt i grønlandske forbrugervaner.