Presselogen satte fokus på Grønland

Det er vanskeligt at dække Grønland, når det skal gå stærkt og danske medier er indirekte skyld i Grønlands ønske om selvstændighed. Det var nogle af tankerne fra Presselogen.
Fra venstre: Lea Korsgaard, Zetland, Jens Grund, BT, Jens Gaardbo, vært, Ulla Pors, TV 2 News, Rune Lykkeberg, Information.
26. juni 2017 06:34

De danske medier bliver ofte kritiseret for at være lidt slappe i dækningen af Grønland. Derfor inviterede TV 2s Presseloge søndag til en debat om, hvorfor flodbølgen i Uummannaqs fjordsystem ikke blev dækket tættere.

Vært Jens Gaardbo efterspurgte i hvert fald svar på hvorfor der ikke var flere danske journalister til stede efter bølgen ramte.

- Så kan jeg jo huske da vandet steg en smule i Roskildefjord. Åhhh der var ikke engang nogen der blev forkølet. Fire mennesker døde, to bygder skyllet væk. Hvorfor er vi ikke deroppe, sagde Gaardbo.

Praktiske udfordringer

LÆS OGSÅ Eksperter fraråder at sprænge fjeld

Konstitueret chefredaktør, TV 2 NEWS, Ulla Pors erkendte også at de kunne have dækket det endnu mere, men det er vanskeligt at nå til Nordgrønland, når det går stærkt.

 - Vi kunne også være taget derop, vi var så kommet for sent.

- Det er svært at komme derop, men vi har også talt på vores efterkritik talt om, hvorvidt vi kunne have gjort endnu mere ud af den historie, sagde Pors.

Den mentale afstand er lang

Hos BT forsøgte de faktisk at komme med forsvaret, men det var ikke muligt, og chefredaktør Jens Grund mente ikke der var penge til at leje en helikopter.

 - Vi ville gerne have været deroppe. Jeg synes vi var der nok, men den mentale afstand til Grønland den er meget lang. Fra en avisredaktion til Grønland er der meget langt. Fra den danske befolkning til den del af befolkningen er der langt, konkluderede Jens Grund.

Udsigten til kliks og trafik på hjemmesiden var altså ikke stor, men alligevel valgte BT at dække flodbølgen ganske tæt.

 - Vi er nødt til at være der, fordi det er en del af Rigsfællesskabet. Derfor har vi faktisk været der ret intenst i løbet af de her døgn. Det har været svært at få nyheder deroppe fra. Det har været svært at få billeder deroppe fra, sagde Grund.

Foto © : TV2 News

Sådan dækkede de forskellige medier flodbølgen i Nordgrønland.

Danske medier skyld i dårlig relation

Nauja Lynge, debattør fra Rigsfællesskabet, var også med som gæst og hun langede hårdt ud efter de danske medier.

Hun mener nemlig, at der siden indførelsen af hjemmestyret har bredt sig en ligegyldighed over for Grønland i de danske medier.

 - Og jeg mener faktisk at danske medier indirekte bærer skylden for, at vi har sådan en dårlig relation mellem rigsdelene, som faktisk gør at de Nordatlantiske lande vil løsrive sig fra Danmark, sagde Lynge.

Latterligt ikke at forholde sig til nutiden

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg lod sig også hidse op over den manglende dækning af Grønland i flere andre medier. Ikke mindst i en tid hvor Danmarks fortid på de Vestindiske øer har været under luppen.

- Det der er latterligt er, at man står og skammer sig over, hvilken kolonimagt man har været uden at have et kritisk spørgsmål til sig selv om, hvilken kolonimagt man vil være, lød det fra Rune Lykkeberg.

Se indslaget med TV 2 Play