Præst til mennesker med store problemer: Kom til os

Paneeraq Siegstad Munk, der til dagligt er præst i Aasiaat, ser meget gerne yderligere fokus på, hvad præster både kan og bliver brugt til i forhold til forebyggelse af selvmord.
Foto © : Sigvard Thørring
Skrevet af Inge S. Rasmussen
07. september 2015 10:32

Demokraternes Inatsisartutmedlem Tillie Martinussen har i et paragraf 37-spørgsmål foreslået Naalakkersuisut, at man i højere grad inddrager folkekirkens præster i arbejdet vedrørende forebyggelse af selvmord i Grønland. 

Og det forslag glæder Paneeraq Siegstad Munk, der er formand for den grønlandske præsteforening.

- Det er godt, at Inatsisartut-medlemmet omtaler dette spørgsmål. For det er faktisk allerede en del af præsters og kateketers arbejde i hverdagen. Men disse samtaler sker under forhøjet tavshedspligt, understreger hun.

Læs også Grønland har flest voldtægter per indbygger

Læs også Demokraterne: Præster kan hjælpe med at forebygge selvmord

- Tavshedspligten er kernen i vores arbejde. Og derfor skriver vi ikke rapporter eller opgørelser om, hvor mange der henvender sig iom dette emne, skriver Paneeraq Siegstad Munk, der samtidig understreger:

- Det er af stor betydning at fremme forebyggelse af selvmord i Grønland. Og dem, der opsøger os, skal vide, at vi respekterer, at de fortrolige samtaler foregår med fuld tavshedspligt.

Læs også Politiets årsstatistik er ubehagelig læsning

- Samtalerne kan foregå i embedsboligen eller via henvendelser per telefon fra andre byer og bygder end vores egne, fortæller Paneeraq Siegstad Munk, der til dagligt er præst i Aasiaat.

- Det er en vigtig del af et kristent embede at deltage i arbejdet med forebyggelse af selvmord. Og vi i præsteforeningen er klar til at gøre en indsats, slutter foreningens formand.