Politisk krise på Færøerne fortsætter

Krisen fortsætter for den færøske regering, som endnu ikke har fundet et flertal for en vigtig fiskerireform, oplyser en journalist fra Kringvarp Føroya.
Foto © : Agnieszka Ruminska/Flickr
Skrevet af Jonas Fievé
18. november 2017 12:32

Fredag har den færøske Lagmand Aksel V. Johannesen holdt møde med Centerpartiet. Ifølge journalist Beinta Løwe Jacobsen fra det færøske public service-medie Kringvarp, så handler mødet om et eventuelt regeringssamarbejde.

- Centerpartiet har opstillet nogle krav, og så er spørgsmålet så, om regeringen vil gå med til dem. Centerpartiet har udtalt i dag, at de ikke vil redde regeringen, hvis ikke regeringen kan blive enig internt, hvis centerpartiet skal være med og hjælpe dem, siger hun.

Det var netop to parlamentsmedlemmer fra det socialdemokratiske regeringsparti, som valgte at trække støtten til forslaget til en fiskerireform.

Dermed kan regeringen ikke skaffe flertal for fiskerireformen, og det er et ifølge Beinta Løwe Jacobsen et stort nederlag.

Stort nederlag for regeringen

- De gik til valg på denne her fiskerireform, som de derfor har arbejdet med i to år. To gange har de fremlagt forslaget, og lavet aftaler internt, men det er alligevel endt med at falde til jorden. Derfor er det et stort nederlag for regeringen, hvis de ikke får reformen vedtaget inden nytår, siger Beinta Løwe Jacobsen fra Kringvarp Føroya.

LÆS OGSÅ Flertal for vigtig fiskerireform smuldret

De nuværende fiskeritilladelser udløber nemlig i slutningen af året, og der er derfor allerede spekulationer om der vil blive udskrevet valg, hvis det ikke lykkedes for Aksel V. Johannesen at få vedtaget reformen.

Ifølge Beinta Løwe Jacobsen er det dog for tidligt at tale om valg, da Lagmanden endnu ikke har udtømt alle muligheder.

- En mulighed er, at de kan udsætte reformen lidt endnu eller måske dele af den og en anden mulighed er, at de endnu engang prøver at få enighed internt i regeringen, sådan så man måske laver nogle ændringer i forslaget, og så få det vedtaget med de 17 stemmer, der er nødvendige, sagde Beinta Løwe Jacobsen fra Kringvarp Føroya til Jonas Fievé.

Lørdag skal den færøske regering mødes endnu engang med Centerpartiet for at prøve at lave en aftale.