URAN Politimester er bekymret over uran-forslag

Politimesteren er bekymret over udsigten til, at politiet skal stå til rådighed for danske og grønlandske myndigheder, der i fremtiden skal udføre kontrol med nukleare anlæg.
Politimester Bjørn Tegner Bay
Politimester Bjørn Tegner Bay Foto © : Jonas Fievé/KNR
11. april 2016 10:18

Sådan lyder det i et høringssvar fra Grønlands politimester, Bjørn Bay, til lovforslaget om kontrol med uran.

Selv om politiet ikke forventer, at der vil komme mange politianmeldelser om overtrædelser af loven om nukleart materiale (som for eksempel uran, red.), vil hver enkelt sag alligevel betyde en tidskrævende sagshandling, påpeger politimesteren.

Samtidig kan det gå hen at få “endog meget store økonomiske konsekvenser” for Grønlands Politi at skulle stå til rådighed over for myndighederne, når de skal udføre kontrollen, for eksempel i form af helikoptertransport, vurderer Bjørn Bay.

Læs også Advokatrådet: Uranlovforslag på kant med grundloven

Men kritikken fra politimesteren har ikke fået Udenrigsministeriet, der står bag lovforslaget, til at ændre på teksten.

Ministeriet forventer heller ikke umiddelbart lovovertrædelser og finder derfor ikke anledning til at ændre kravet til politiets opgave, lyder det i en kommentar til høringssvaret.

Hos Rigspolitiet mener man ikke, at det ikke er muligt at forudsige de økonomiske og administrative omkostninger for Grønlands Politi, hvis nogen overtræder en kommende lov om sikkerheden omkring nukleart materiale.

Inatsisartut behandler lovforslaget om sikkerheden om nukleart materiale plus et landet lovforslag om eksporten med uran under samlingen på torsdag.

Herefter skal Folketinget drøfte sagen den 19. april.

Læs også Se og hør uranhøringen i Folketinget her