Politikere kritiserer retsforhold i bygder

Retssikkerheden i bygderne er ikke god nok, når der mangler en kommunefoged, fastholder begge grønlandske folketingspolitikere. Det sker, efter politimesteren i Grønland har udtalt, at han ikke er bekymret for borgernes retssikkerhed.
Foto © : KNR
08. januar 2016 07:15

I flere år har de grønlandske politikere i Folketinget krævet, at retsforholdene i hele Grønland kommer på samme niveau som i Danmark - bl.a. ved at sikre kommunefogeder i alle bygder.

Og det mener Aleqa Hammond fra Siumut stadig er nødvendigt.

- At der er 12 bygder uden rettens repræsentant til stede, og folk ikke har så meget som én mand fra kommunernes- eller justitsministererens ansvarsområde - det er en krænkelse af retssikkerheden for Grønland, siger hun til KNR.

Politimester: Retssikkerhed er okay

Over for KNR siger Grønlands Politimester, Bjørn Bay, at han meget gerne ser kommunefogeder i alle bygder. Men han vurderer ikke, at borgernes retssikkerhed er krænket i bygder uden en kommunefoged i dag. 

Borgerne er nemlig stadig er serviceret af politiet i en nærliggende by, påpeger politimesteren.

Også formanden for Grønlands Politforening, Finn Jeppesen, ønsker flere kommunefogeder, men mener, at næsten tre ud af fire besatte kommunefogedstillinger er ‘et fint tal’.

Aaja: Vi skal være præventive

Men det er ikke godt nok. Sådan lyder reaktionerne på et facebook-opslag fra Aleqa Hammond, hvor hun spørger, hvad folk mener om kommefoged-manglen.

-  Folk føler, at man ikke prioritere dem, når de hverken har en mand eller kvinde at rette henvendelse til, hvis du føler, at der er gjort uret i ens egen bygd, men at det (politistationen, red.) ligger flere hundrede kilometer væk, siger Aleqa Hammond.

Heller ikke folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit mener, at situationen for mange bygdeboer er god nok i dag. Derfor bør der handles præventivt, mener hun.

- Man kan jo pludselig komme til at stå i en situation, hvor der netop er et behov. Derfor synes jeg, at vi fra politisk og administrativ side skal gøre alt, hvad vi kan. Jeg synes ikke, at man skal slække på målet og sige, at der er nogen bygder, der har behov og nogen bygder, der ikke har behov. For man kan sagtens komme til at stå i en situation, hvor der er behov for en kommunefoged, siger Chemnitz Larsen.