Politiker skal ikke opfordre til had

Det er ærgerligt, at danskere i Grønland og grønlændere, der kun taler dansk, bliver udsat for racisme - men det kan ikke undgås.
Skrevet af Mads Ullerup
23. april 2013 12:39

Sådan lød reaktionen fra Partii Inuits næstformand Randi Broberg ovenpå IA's Naaja Nathanielsens bekymring over den spirende racisme, hun oplever i samfundet.

Men det er helt uacceptabelt, at en politiker siger den slags, lyder det i dag fra politisk kommentator, Daniel Thorleifsen.

- Jeg synes, det er meget kritisabelt. Selvfølgelig kan racisme undgås, og det er meget kritisabelt at politikere opildner til had i stedet for at komme med konstruktive løsningsforslag til, hvordan og hvorledes vi kommer udover den åbenbare racisme, der eksisterer, siger Daniel Thorleifsen.

Partii Inuits næstformand Randi Broberg sagde i går, at undertrykkelsen fra kolonitiden har sat spor i befolkningen, som er nødvendige at italesætte, også selvom det kan opfattes som racisme.

- Jeg mener, at alle folkeslag som har været og er underlagt kolonialisme, har en stor vrede i sig. Den undertrykkelse, vi har oplevet her i Grønland, er ikke behandlet og talt ud om, derfor tror jeg, at den nu er kommet til overfladen igen. Den udtrykkes som en vrede, nogen kalder det danskerhad.

Siger altså Randi Broberg og fortsætter.

- Jeg mener, at 'de andre' burde forstå, hvorfor grønlænderne reagerer som de gør. Jeg synes ikke, at det er underligt, at grønlænderne reagerer ved at komme med spydige bemærkninger til danskere og dansktalende grønlændere, siger Randi Broberg.

Hun mener ikke, det er racisme, når grønlændere begynder at tale om undertrykkelse. Hun holder dog ikke skjul på, at det er ærgerligt, at nogen oplever racisme, men siger at det er uundgåeligt, hvis man skal ud af undertrykkelsen.

Randi Broberg er dog helt galt på den, mener politisk kommentator, Daniel Thorleifsen. Han opfordrer hende til at hæve sit oplysningsniveau og komme med konkrete løsninger.

- Hvis man begynder at acceptere racisme, så er det et udtryk for, at man har et lavt oplysningsniveau forstået på den måde, at man begynder at kritisere andre i stedet for at se på sig selv og komme med løsninger på, hvordan vi kommer væk den følelse af undertrykkelse og mindreværd, der findes i samfundet, siger Daniel Thorleifsen.

- Hvad burde Randi Broberg gøre i stedet for?

- Jeg synes, at man som politiker skal komme med konstruktive løsningsforslag og se på uddannelsesniveauet og hele oplysningsniveauet. Vejen gennem oplysning og et højere uddannelsesniveau hæver os op fra det niveau, vi befinder os på lige nu, siger Daniel Thorleifsen.

Efter dagens middagsradioavis tager Randi Broberg nu afstand fra Daniel Thorleifsens kritik, som hun mener udstiller hende som danskerfjendsk.

- Daniel Thorleifsens påstande om mit danskerhad er helt uacceptabelt. Han burde med sit store kendskab til samfundsforhold og samfundskritiker ellers selv vide, præcis hvad der er tale om her, siger Randi Broberg og fortsætter.

- Hvis et hvilket som helst folkeslag har været udsat for undertrykkelse og stadigvæk føler sig som andenrangsborgere i deres eget land, så er det ikke mærkeligt, at de føler vreden i sig, og det bliver altid opfattet som ren racisme, siger hun i meddelelsen.

I interviewet har Daniel Thorleifsen dog ikke sagt noget om, hvorvidt Randi Broberg var danskerfjendsk - ejheller påstået noget om Brobergs danskerhad eller ej - men udtalte sig generelt kritisk overfor racisme.