Politi-ansatte er uenige om feriefrirejse

Trods mange års krav om en fælles overenskomst for statens politi, tøver flere i Grønlands Politiforening nu. De vil ikke miste deres feriefrirejse.
Rigspolitiet
Foto © : Rigspolitiet
01. september 2017 06:52

Gennem mange år har det været et krav fra Grønlands Politiforening, at alle statens politiansatte skal være på samme overenskomst.

Kravet er foreløbig blevet afvist af Moderniseringstyrelsen, som forhandler overenskomster for staten. Derfor er en ny overenskomst for grønlandske uddannede politiansatte for nyligt blevet indgået.

Og heri er grundlønnen og tillæg stadig lavere end i den danske overenskomst.

LÆS OGSÅ Politiformand utilfreds med ny overenskomst

Men under forhandlingerne er det gået op for flere medlemmer af Grønlands Politiforening, at overgangen til en dansk overenskomst formentlig vil betyde et farvel til feriefrirejsen hver andet år, som i dag indgår i den grønlandske overenskomst.

Og den er ikke alle medlemmer parat til at give slip på.

- Hvis vi skal kræve samme overenskomst, kan vi risikere at miste feriefrirejsen. Dermed vil det betyde, at flere politi-familier ikke kan komme på ferie i måske deres hjemby, siger Jesper Fleischer.

Valg mellem mere i løn og gratis rejse

Én af dem, der ikke ønsker at miste feriefrirejsen, er politiassistent i Nuuk, Inutsiaq Lynge. For ham er det afgørende, at han og familien kan tage til Danmark hvert andet år.

- Det er selvfølgelig et minus, hvis vi skal miste vores feriefrirejse. Men det er stadig uacceptabelt, at vi tjener mindre end de danske. Vi laver jo de samme ting, siger han til KNR.

Han mener, at det bør være muligt at forlange samme løn som danske politiansatte og stadig beholde feriefrirejsen.

LÆS OGSÅ Minister vil ikke blande sig i politi-overenskomst

Men i Qaqortoq er politiassistent Karina Nielsen Rødgaard uenig. Hun mener, at en lønstigning vigtigere.

- Jeg har engang set en lønseddel, hvor jeg havde samme anciennitet, som en sommer-mand (dansk politivikar, red.), som var heroppe. Og han fik faktisk lidt over 3000 kr. mere i grundløn, end vi gjorde. Når man regner det ud, kan det bedre betale sig for os, at vi mister den feriefrirejse, end at vi beholder den, siger hun til KNR.

Hun mener, at lige forhold er vigtigere end en gratis rejse hvert andet år.

- Vi har ret til lige løn som de danske kolleger. Vi laver det samme arbejde.

Nye drøftelser frem mod 2020

Formanden for Grønlands Politiforening, Jesper Fleischer, understreger, at der er et flertal bag kravet om en fælles overenskomst.

- Det er der. Men vi er nødt til at spørge hvert enkelt medlem, hvis de skal til at miste deres feriefrirejse.

LÆS OGSÅ Sara Olsvig kræver grønlandsk overenskomst sløjfet

Naalakkersuisoq for Justitsområdet, Sara Olsvig, har så sent som i marts krævet, at den danske justitsminister helt fjerner den grønlandske overenskomst for politiets ansatte.

Han vil nu bruge tiden frem til næste overenskomstforhandling til at drøfte kravet med medlemmerne.