VIDEO Planer for Nuuk-lufthavn ryster Kangerlussuaq

Naalakkersuisut har genoptaget planerne om at etablere atlantlufthavnen i Nuuk, og det bekymrer alle de omkring 540 borgere i Kangerlussuaq.
23. januar 2015 10:47

- Jeg er selvfølgelig nervøs for fremtiden ligesom alle andre her på stedet, siger Knud Rasmussen til KNR.

Bygdeformand Knud Olsen forudser, at det vil skabe stor arbejdsløshed i området, hvis Air Greenland og andre fly ikke længere skal lette og lande i et væk i Kangerlussuaq.

- Mittarfeqarfiit har skabt masser af arbejdspladser. Hvis de lukker, vil det også ramme private næringsdrivende meget hårdt. Rigtig mange mennesker vil miste arbejdet, siger Knud Olsen.

 

Drømmer om investorer

Med et navn som Knud Rasmussen elsker man naturligvis også naturen, derfor vil han være meget ked af at skulle forlade området.

- Kangerlussuaq ligger jo i et rigtig smukt område, og det er et meget roligt sted. Naturen er meget betagende. Derfor vil det også være utrolig trist for mig, hvis vi tvinges til at flytte, siger Knud Rasmussen.

Så galt håber bygdeformanden ikke, det kommer til at gå.

- Hvis lufthavnen her lukkes ned og flyttes til Nuuk, håber jeg, at Kangerlussuaq kan lejes af udenlandske investorer, så arbejdspladserne forbliver her, siger Knud Olsen.

 

Altafgørende for butikkerne

Butiksejerne i området omkring lufthavnen tager fremtidsplanerne for lufthavnen lige så alvorligt.

- Det er da ret bekymrende. Når man nu engang prøver at få en tilværelse op at stå ved at starte noget nyt op, siger Sam Grønvold.

Sammen med sin kone åbnede han butikken Vivips i sommers, men uden lufthavnen vil det ikke kunne svare sig at være butiksejer i området.

- Vi havde jo planlagt, at vi ville ansætte en ekstra medarbejder til sommer, men nu får vi se, hvad fremtiden bringer.

- Nu har de jo lovet os, at vi skulle få en havn. Vi går egentlig også og venter på vejen til Sisimiut, som kan fremme vores erhvervsliv herinde og gøre det hele mere attraktivt, siger Sam Grønvold.

Men med den nye koalitionsaftale har familien Grønvold sat alle de store planer lidt på pause, mens de venter i spænding på, hvad der kommer til at ske. Og lukker lufthavnen drejer de nøglen om og flytter til Danmark.