Pilersuisoq hårdt ramt af RALs fragtfejl

Pilersuisoq og deres kunder er frustrede over Royal Arctic Lines tekniske problemer. Flere containere kommer ikke afsted eller bliver afleveret forkert på grund af nye systemer i RAL og det kan ses på hylderne i Pilersuisoq.
19. juli 2017 09:43

Det selvstyreejede rederi, Royal Arctic Line, har i flere måneder haft store problemer med at indføre nye tekniske systemer.

Senest har den sidste uge i juni og første uge i juli budt på 88 containerfejl, viser tal fra RAL. 

Og det går hårdt ud over fragten til Pilersuisoq, siger Kurt Lauritsen, der er indkøbs- og logistikchef i KNI.

- Det sker samtidig med at vi åbner for de første skibe efter vinteren og det er meget problematisk at varerne ikke kommer frem til tiden og at vi ikke ved, hvornår de kommer frem, siger han.

LÆS OGSÅ Fragten fejler hos RAL

Og det kan mærkes hos kunderne, som venter på nye madvarer, siger han.

- De har jo mærket det ved at der ikke har været de varer de er vant til i butikkerne og især på friskvareområdet, som mange ser frem når de første skibe kommer. Når de så ikke er med, fordi de er glemt i en eller anden havn, så bliver kunderne selvfølgelig skuffede og beklager sig over det til vores personale, siger han.

De skuffede kunder kræver mange forklaringer fra Pilersuisoqs købmænd langs kysten og så har særligt forsinkelserne på de friske varer kostet virksomheden penge, siger Kurt Lauritsen.

Selvom det meste af landet er ramt, er det især Nordgrønland, der mærker konsekvenserne af fejlene.

LÆS OGSÅ Teknisk kaos hos RAL rammer Brugseni

- Det har været diskoområdet og så nordpå, Uummannaq- og Upernavikområdet og det er jo der isen har gået, hvor de første skibe kommer i år, siger han.

Tallene fra RAL viser da også at knudepunktet Aasiaat er hårdt ramt, med næsten halvdelen af de 55 manglende containere i uge 27.

Også hos Pisiffik kan konsekvenserne af de manglende containere ses på hylderne. Niels Erik Petersen, der er indkøber hos Pisiffik, fortæller at særligt de friske varer ofte må kasseres, når container kommer sent.

- Det er klart, at når vi ikke får varerne til tiden, så kommer der situationer, hvor vi får udsolgt af nogle varer i mange butikker. Så kommer kunderne forgæves, fordi vi ikke har tingene, siger han.

Ifølge en meddelelse på RALs hjemmeside forventer selskabet at være sluppet af med fejlene og vende tilbage til normal i løbet af 5-7 uger.

Og de skal helst indfri de forventninger ellers kan det blive problematisk, siger Kurt Lauritsen.

LÆS OGSÅ Kunderne kritiserer RAL

- Det er ikke så betryggende, for fejlene er sket siden april-maj og hver gang har de sagt næste måned er vi klar. Og de sagde til os i juni, at juli ville man være oppe at køre på normal drift. Og når de nu siger 5-7 uger, så er vi ved at være der henne, hvor vi har sidste skib til nogle af vores områder, og er virkelig et problem, hvis vi ikke kan være sikre på, at de varer vi har bestilt, er med, siger han.

Brugseni oplyser til KNR, at de ikke umiddelbart har været påvirket af fejlene de seneste uger.