Pia Kjærsgaard skaber vrede i Island

Det skabte ballade og boykot, da Folketingets formand onsdag holdt tale i Island i anledning af landets jubilæum som selvstændig nation. Det skriver Politiken.
Arkiv Foto © : Hasse Ferrol/Flickr Creative Commons
Skrevet af Kenneth Elkjær
19. juli 2018 11:47

Folketingets formand Pia Kjærsgaard var inviteret til at holde tale i Altinget i anledning af 100 års jubilæet for Islands løsrivelse fra Det Danske Kongerige. Begivenheden er en fest, men Pia Kjærsgaards deltagelse delte vandene.

Under talen udvandrede Helga Vala Helgadóttir fra partiet Samfylkingin. Hendes partiformand Logi Einarsson var bestemt heller ikke glad for at se Pia Kjærsgaard holde tale. Ikke fordi hun repræsenterede den tidligere kolonimagt, men på grund af hendes fremtrædende rolle i Dansk Folkeparti.

- Det er beklageligt, at en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa skal have lov at komme på talerstolen på denne vigtige dag, siger han ifølge Politiken.

Flere medlemmer af partiet Piraterne valgte på forhånd at boykotte Kjærsgaards tale. Partiet er også kritisk overfor Dansk Folkepartis udlændingepolitik.

- Vi ser lige nu over hele verden fascisme, racisme, fremmedhad og antidemokratiske værdier på forskellige måder. Vi ser det i USA, vi ser det i forskellige europæiske lande, og vi har set det udvikle sig i vores nabolande som i Danmark, siger partiets parlamentariske formand Thórhildur Sunna Ævarsdóttir

Formanden for Altinget Steingrímur J. Sigfússon bød i sin tale Pia Kjærsgaard velkommen som repræsentant for Folketinget, skriver Politiken.