Penge udebliver til integrations-hjælp i Danmark

OPDATERET: Det går for langsomt med at få udbetalt penge fra en statslig pulje, som ellers er målrettet integrationsprojekter hos De Grønlandske Huse, mener direktører.
Foto © : KNR
14. august 2015 04:10

Det tog sin tid at få sagen kæmpet igennem på Christiansborg. Nu halter det med at få midlerne udbetalt.

Hos De Grønlandske Huse i Danmark kritiserer direktørerne nu, at Social- og Indenrigsministeriet endnu ikke har opsat retningslinjer for, hvordan husene søger om penge i en statslig pulje, som er målrettet integrationsprojekter hos De Grønlandske Huse.

- Vi har ikke fået nogen udmelding, så vi ved sådan set ikke, hvordan de tænker, de skal udmøntes, siger Jørn Holbech, direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, til KNR.

Lang kamp for midler

Den 13. maj i år gav Folketingets Finansudvalg ellers grønt lys til, at der kunne udbetales 4 mio. kroner i år og yderligere 4 mio. kroner næste år til projekter hos De Grønlandske Huse, der skal fremme integrationen af grønlændere i Danmark.

Det skete fem måneder efter, at tidligere socialminister Manu Sareen (R) besluttede at styrke indsatsen på området efter længere tids forhandling med især tidligere MF Johan Lund Olsen (IA).

Men selv om de første 4 mio. kroner altså skal bruges allerede i år, kender man hos De Grønlandske Huse endnu ikke kravene til ansøgningen for projekterne. Og det ærgrer, bl.a. i Odense, hvor direktør Kirsten Mærsk er parat til at ansætte flere medarbejdere til et eksisterende integrationsprojekt. Her har nyheden om de ekstra midler også vakt interesse uden for huset.

- Vi har fået flere henvendelser fra interesserede, der er parat til deltage. Og det betyder, at vi kan løfte kvaliteten i vores indsats, men det kan først ske, når vi har pengene, siger Kirsten Mærsk.

Valg skyld i forsinkelse

Hos Social- og Indenrigsministeriet lyder forklaringen, at valget til Folketinget i juni har forsinket processen. Ministeriet lover nu, at skabelonen og vejledningerne for ansøgninger til puljen er 'lige på trapperne'.  

I Aarhus forventer Jørn Holbech dog, at Social- og Indenrigsministeriet forlænger perioden for, hvornår pengene må bruges.

- Hvis de udmøntes så sent på året, som det jo vil blive, håber vi, at der kommer en eller anden forlængelse af perioden, så vi har mulighed for at bruge pengene. Det handler jo ikke om bare at bruge pengene. Det handler om at få nogle gode projekter i gang, som bærer frem og skaber de rigtige muligheder i integrationsprocessen, siger han.

Fra ministeriet lyder det, at midler, der bliver udbetalt i 2015, gerne må ventes med at bruges til 2016.