Patienter skal have ledsager med

Patienter, der bliver indlagt i Danmark, skal have ret til at være sammen med en pårørende under indlæggelsen, mener Inuit Ataqatigiit.
Skrevet af Jonas Fievé
01. november 2015 12:19

I dag skal de pårørende selv betale for opholdet i Danmark, men står det til IA, skal Selvstyret fremover betale opholdet for den pårørende.

- Der er man væk fra sin egen familie, og det er netop i de perioder af ens liv, hvor man har brug for sine nærmeste, siger Mimi Karlsen fra IA, som slår fast, at sygdomsramte familier i forvejen er hårdt ramt.

Som det er i dag, så har patienten ret til få en pårørende ledsager med ved evakuering i forbindelse med akut livstruende sygdom.

Når patienten ikke længere er i akut livfare, betaler Selvstyret ikke længere ophold og forplejning for den pårørende, og mange har måske ikke råd til at betale for opholdet i Danmark.

- Det er et meget stort pres på den sygdomsramte familie, siger Mimi Karlsen.

 

Fordel overskygger udgifter

Forslaget blev 1. behandlet i forårssamlingen. Naalakkersuisut henviste til den anspændte økonomiske situation, og ville derfor ikke indstille forslaget til vedtagelse.

Selvom Mimi Karlsen godt er klar over landets økonomiske situation, understreger hun, at fordelene ved forslaget overskygger den ekstra udgift, som Selvstyret får.

- Ved at man som patient kan have en livsledsager med, der vil man både styrke den syge og familien. Den syge har bedre mulighed for at blive rask.

Familie- og Sundhedsudvalg regner med, at det vil koste omkring 1,7 millioner kroner at føre forslaget ud i livet, et beløb der svarer til indtægterne, som Det Grønlandske Patienthjem ellers ville have, hvis de pårørende skulle betale.

Udvalget lægger op til, at det er Naalakkersuisut, som skal udarbejde retningslinjerne.

Men der er ikke lagt op til, at det skal være et gratis hotel for hele familien. Den pårørende, der tager med, skal fortsat selv betale for flybilletten.

- Så der er ikke åbnet op for alle mulige ledsagere, som har lyst til at rejse med, siger Mimi Karlsen.

Andenbehandlingen af forslaget finder sted den 10. november.