Passagererne skal nok nå hjem til jul

60 rejsende med Air Greenland er i øjeblikket strandet i Ilulissat og Aasiaat på grund af tekniske problemer med Air Greenlands helikopter Bell 212, der flyver i Disko Bugten.
18. december 2014 18:14

Helikopterens autopilot er i stykker. Og selvom helikopteren godt kan flyve uden autopilot, er det ikke tilladt efter mørkets frembrud på grund af nedsat sigtbarhed.

 

I den sidste uge har helikopteren derfor kun kunnet flyve i dagslys - noget, der ikke er meget af i vinterperioden i Nordgrønland.

 

Reserdel på vej

I øjeblikket venter helikopteren på reservedelen, der skal fragtes til Ilulissat fra Canada, og eftersigende skulle nå frem i dag eller i morgen.

 

- Det er en blanding af alle mulige uheldige omstændigheder af vind og vejr, teknik og mørke, som gør, at de folk er strandet, fortæller Christian Keldsen, der er kommerciel direktør for Air Greenland.

Læs også Helikopternedbrud generer juletrafikken i Disko Bugt

Blandt andet nævner han, at store mængder nedbør og ustabilt vejr i Uummannaq området har gjort det svært at flyve.

 

- Vi kan planlægge os ud af meget, men det er ikke al vejr, vi kan planlægge os ud af. Det må være det korte svar, siger Christian Keldsen.

 

Air Greenland sejler passagererne

Det har ikke været muligt for Air Greenland at få en anden helikopter til Aasiaat, da flyselskabets resterende helikopterpiloter er koncentrerede omkring afvikling af juletrafikken i deres egne distrikter.

 

Så for at få de mange passagerer frem, valgte Air Greenland i dag at chartre DiskoLine til at sejle passagererne til deres ende destination.

 

Skæbnens ironi ville dog, at skibet Najaaraq Ittuk på vej mod Aasiaat fik motorproblemer og derfor måtte vende tilbage til Ilulissat med de ombordværende passagerer.

 

- Det jeg forstår fra skibet er, at det ikke er noget, de vil kunne ordne i dag. Det vil tage en dags tid. Så det tolker jeg  - uden at lægge hovedet på blokken - at det vil være en gang i morgen, at man kan sejle igen. Om vejret så tillader det, det må vi så se i morgen, siger Christian Keldsen.

 

Ekstra helikopter

Air Greenland har også hyret en ekstra helikopter med pilot ind.

 

- Når det gælder helikopteren, så skulle den gerne være i gang her i weekenden med reservedele og den ekstra helikopter, hvor vi også skulle kunne bringe folk ind også - en pilot blandt andet, siger Christian Keldsen.

 

Han regner derfor med at passagerne nok skal nå hjem til jul.

 

- Når det gælder lige præcis juletrafikken, så er alt, hvad der overhovedet kan flyve, de er i gang. Så der bliver simpelthen knoklet på lige til. Så det er der noget, der tyder på pt, at vi godt kan få de her folk frem før jul. Der er jo gudskelov næsten en uge til, sagde Christian Keldsen.