Partii Naleraq: Atassut bør fremsætte beslutningsforslag

Partii Naleraq forventer, at Atassut indfrier partiets valgløfte om en afstemning om uranudvinding ved forårssamlingen, efter at partiets næstformand Steen Lynge har udtalt, at befolkningen bør høres i spørgsmålet.
- Man kan ikke sige A uden at sige B. Så jeg er 100 procent sikker på, at Atassut de vil føre den her til dørs, lyder det fra Per Rosing-Petersen, medlem af Inatsisartut for Partii Naleraqs, der også ønsker en folkeafstemning om uranudvinding. Foto © : Ane-Marie Petersen
Skrevet af Thomas Munk Veirum
11. februar 2016 04:30

Atassut vil miste partiets troværdighed, hvis ikke partiets politikere sætter handling bag ordene og fremsætter et beslutningsforslag på Inatsisartuts forårssamling om en folkeafstemning om uranudvinding.

Det mener Per Rosing Pedersen, medlem af inatsisartut for Partii Naleraq, efter at Steen Lynge fra Atassut de seneste dage er kommet med udmeldingen om, at det grønlandske folk bør høres i spørgsmålet om uranudvinding.

- Man kan ikke sige A uden at sige B. Så jeg er 100 procent sikker på, at Atassut de vil føre den her til dørs, lyder det fra Per Rosing-Petersen, medlem af Inatsisartut for Partii Naleraqs, der også ønsker en folkeafstemning om uranudvinding.

Læs også Steen Lynge: Hvad koster en folkeafstemning om uranspørgsmålet

Debatten om folkeafstemningen er blusset op, efter at Atassuts næstformand Steen Lynge i et §37-spørgsmål til naalakkersuisut har spurgt, hvad det vil koste at afholde en folkeafstemning om spørgsmålet.

I sin begrundelse for spørgsmålet henviser Steen Lynge selv til Atassuts valgløfte, om at partiet vil arbejde for en folkeafstemning.

Inuit Ataqatigiit ønsker ikke uranudvinding, men partiet er for en folkeafstemning. Formand Sara Olsvig er glad for Atassuts udmelding, selvom der ikke foreligger et konkret forslag endnu.

- Jeg mener, at vi nu har en god mulighed for at sikre den demokratiske proces og den borgerinddragelse, som er nødvendig i et så stort spørgsmål, siger Sara Olsvig.

Tirsdag udtalte øverste ansvarlig for råstofområdet - naalakkersuisoq Randi Vestergaard Evaldsen fra Demokraterne til Qanorooq, at tiden er løbet fra en folkeafstemning - nultolerancen blev ophævet i 2013, og Grønland vil miste troværdighed, hvis man træder et skridt tilbage og afholder en folkeafstemning, mener hun.

Læs også VIDEO Randi: Uranaftale er enormt vigtig

Det er Per Rosing-Petersen dog ikke bekymret for, han mener en folkeafstemning vil skabe afklaring.

- Det er ufattelig vigtigt - specielt når der er så meget uro om emnet - at der kommer en afklaring. Både for landet, men også for de selskaber der skal efterforske og udvinde, siger Per Rosing-Petersen.

Samme toner lyder fra Sara Olsvig.

Læs også Forsker: Stort arbejde venter inden uran-eksport

- Det, vi har mulighed for nu, er at få skabt stabilitet netop ved at holde en folkeafstemning og sikre, at den politik Grønland har er funderet i befolkningen, siger Sara Olsvig.

Radioavisen har forsøgt at få en kommentar fra Steen Lynge, næstformand i Atassut og Jens-Erik Kirkegaard, formand i råstofudvalget for Siumut, men de har ikke vendt tilbage på Radioavisens henvendelser inden for redaktionens deadline.