Partier kræver entydige svar om hellefisk

Kim Kielsens åbningstale ved efterårssamlingen har udløst forvirring om Naalakkersuisuts holdning til hellefiskefiskeriet i Diskobugten. Inuit Ataqatigiit og Demokraterne ønsker klarhed.
25. september 2017 16:44

- Når fiskerimønstret og kapaciteten ændrer sig så væsentligt, som det sker i diskobugten, er det Naalakkersuisuts pligt at overveje en ny regulering på området.

sagde Kim Kielsen om hellefiskefiskeriet i sin tale ved åbningen af årets efterårssamling, fredag.

Og det åbner for en noget anden politik end Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl-Kristian Kruse gav udtryk for sidste mandag.

LÆS OGSÅ Kielsen vil regulere Kruses kvoter

Her sagde han i Qanorooq, at der ikke vil blive ændre på kvoterne i hellefiskefiskeriet. En udtalelse han gentog i dag:

- Selvfølgelig skal vi nok deltage i sådan en debat, men jeg regner med, at jeg forsvarer det, jeg står for, siger han.

Men det er noget forvirrende med sådanne to forskellige udmeldinger, siger Bendt B Christiansen, der er ordfører for Inuit Ataqatigiit, han ønsker nu klarhed over, hvad Naalakkersuisut egentlig mener om forvaltningen af hellefisken i Nordgrønland.

LÆS OGSÅ Kruse blæser på kvote-anbefalinger

- Vi bliver nødt til at høre, hvordan der skal handles. Det er helt nødvendigt, siger han.

Også Demokraternes Nivi Olsen vil gerne vide, hvad der er op og ned i sagen.

- Det er meget forvirrende, især når man tænker på, hvor vigtig hellefisken er. Jeg mener, at naalakkersuisoq for fiskeri har et ansvar til at forklare os om, hvad der skal ske, siger hun.

KNR har efterfølgende talt med Kim Kielsen, der meddeler, at det er nu er op til Karl Kristian Kruse som ansvarlig naalakkersuisoq at finde en måde at regulere fiskeriet. Det betyder ikke nødvendigvis, at der skal skæres i kvoterne, siger Kielsen.