Paamiut kan fejre 275 års fødselsdag

Paamiut kan torsdag fejre sit 275 års jubilæum. Asii Chemnitz Narup hylder borgerne og ser en lys fremtid for byen, siger hun.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Jonas Fievé
12. januar 2017 14:50

I forbindelse med koloniseringen af Grønland grundlagde købmand Jacob Severin i 1742 Frederikshåb, som han opkaldte efter den senere kong Frederik VI.  

 - Kære paamiormiut hjerteligt tillykke med det store 275 års jubilæum for Paamiut by og tusind tak for, at I er de skønne mennesker i er.

Sådan lyder det fra borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, som på grund af det dårlige vejr, ikke har mulighed for at komme til kaffemik i byen.

De første år efter Severins ankomst i 1742 havde man på grund storisen svært ved at få forsyningerne frem, og man var tæt på at opgive stedet.

Men efterhånden gav hval- og sælfangsten dog et udbytte, som skabte fremgang for byen.

LÆS OGSÅ Royal Greenland starter produktion af letsaltede torsk i Paamiut

I starten af 1960'erne vurderede den berygtede G60-kommission, at Paamiut rummede store udviklingsmuligheder, og byen blev derfor valgt som hovedby for befolkningen i området.

I 1967 gik det så godt for torskefiskeriet, at landets største forarbejdningsanlæg blev opført. Det ramte derfor byen hårdt, da torskebestanden gik tilbage i 1980’erne.

Men Asii Chemnitz Narup ser optimistisk på fremtiden for fiskeriet i byen.

 -Jeg mener at Royal Greenland og fiskeindustrien forsat er en vigtig nerve i Paamiut. Vi har altid tæt kontakt med Royal Greenland omkring det at finde arbejdskraft. Så jeg synes også, at fiskeriet stadigvæk skal have en central rolle og meget gerne med noget produktudvikling med nye fiskearter.

LÆS OGSÅ Stort vandprojekt på vej i Paamiut

Indtil kommunalreformen i 2009, hvor landes 18 kommuner blev lagt sammen til fire, var Paamiut hovedbyen i den daværende Paamiut Kommune.

Selvom der i øjeblikket er meget fokus på Nuuk fra Kommuneqarfik Sermersooq, slår Asii Chemnitz Narup dog fast, at der er en fremtid for Paamiut.

 - Lige nu er vi meget optaget af nordhavnsprojektet, hvor en virksomhed har fået tilladelse til at eksportere vand, der skal ud til flygtningeområderne. Virksomheden vil kunne bringe nye arbejdspladser til Paamiut.