Pædagogmangel rammer de svageste

Det kommer til at gå ud over de svage børn, at kommunerne har svært ved at skaffe pædagoger nok. Sådan lyder det fra en pensioneret kommunal chef, som frygter, at det kan påvirke børnene for resten af livet.
Foto © : Johansinnguaq Olsen/KNR
05. oktober 2017 07:58

En pensioneret pædagog og fohenværende kommunal chef råber nu vagt i gevær, efter det er kommet frem, at landets kommuner har en akut mangel på pædagoger.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel er landsdækkende problem

- Jeg har været bekymret i mange år, siger Line Dalentoft, som efter 40 år i det offentlige gik på pension i 2014.

I øjeblikket er der omkring 100 ledige stillinger i landets vuggestuer og børnehaver, og det vil især gå ud over de svage børn, at institutionerne har svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft. 

- Konsekvenserne er utroligt store, og vi ser i vores daglige liv, hvor mange børn der har brug for at få støtte, men som ikke får det, siger Line Dalentoft, som i mange år var chef for sundhed, forebyggelse og fritid i Kommuneqarfik Sermersooq.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel er et stort problem i Kommuneqarfik Sermersooq

Får svært ved at gennemføre en uddanelse

Hun slår desuden fast, at det kan få konsekvenser for de børn, da der nemlig er en stor risiko for, at de også får det svært i folkeskolen og måske aldrig gennemføre en uddannelse. 

- Med støtte og vejledning kan man komme langt, men hvis det ikke er tilstrækkeligt, så er det også svært at gennemføre skolen.

Den samme melding lyder fra Karen Wistoft, som er professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.

- Vi risikerer at tabe de børn også på længere sigt. Det er simpelthen så vigtigt at starte med at sikre gode pædagogiske rammer omkring de børn.

Men den store mangel på pædagoger gør det vanskeligt at skabe de gode rammer for de udsatte børn, påpeger Line Dalentoft overfor KNR.

LÆS OGSÅ Vi skal hente pædagoger udefra

God idé at ansætte pædagoger udefra

Derfor er den pensionerede pædagog også glad for, at man i Kommuneqarfik Sermersooq har planer om at ansætte pædagoger fra eksempelvis Danmark.

- Det drejer sig ikke om sprog, eller om man er grønlænder eller dansk. Det drejer sig om, at vi får fagligt kvalificeret personale til at arbejde med vores børn, unge og familier, siger Line Dalentoft.