Overskud på finanslovsforslaget

Finanslovsforslaget for 2017 er med positive tal på bundlinjen, men der bliver ikke delt flere penge ud til borgerne af den grund.
Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen
10. august 2016 11:06

Finanslovforslaget fra Naalakkersuisut lægger op til et overskud i landskassen på 33 millioner kroner i 2017. Der er dog røde tal i vente de efterfølgende år, hvor budgetterne sammenlagt viser et beskedent overskud på 100.000 kroner for årene til og med 2020.

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, præsenterede finanslovsforslaget ved et pressemøde onsdag middag, og her afviste hun meget klart at øge det offentlige forbrug, selvom det er lykkedes at få et overskud på 33 millioner kroner.

Læs også Overraskende stort overskud i landskassen

Randi Vestergaard Evaldsen pegede i sin præsentation på, at den gunstige situation for Grønlands økonomi hovedsageligt skyldes de gode priser på fisk, og at de strukturelle problemer i Grønland fortsat kræver reformer. Der er nemlig et stigende antal ældre og en stor gruppe af personer i den arbejdsdygtige alder, der står uden for arbejdsmarkedet.

Læs også Økonomiprofessor kritiserer finanslov

Finanslovsforslaget for 2017 rummer på den anden side heller ikke ubehagelige overraskelser for borgerne, da der ikke regnes med væsentlige forhøjelser af skatter eller afgifter. På indtægtssiden regner Naalakkersuisut dog med at miste 45 millioner kroner, på grund af den mistede Pituffik kontrakt. Det opvejes dog af, at der er godt gang i den grønlandske økonomi, og at landskassen derfor vil nyde godt af et større beløb i indbetalte skatter og aftgifter.

Læs også Finanslov splitter koalitionen