Lars Emil: Otto og jeg var gode venner - men aldrig enige

Den mangeårige politiker og en af stifterne af partiet Atassut, Otto Steenholdt, er død. Han blev 80 år. Det fortalte formanden for Inatsisartut, Lars Emil Johansen, i Inatsisartut salen her til formiddag.
Lars Emil Johansen Foto © : Karen Motzfeldt
20. oktober 2016 14:23

I middagsradioavisen fortalte Lars Emil Johansen om sin reaktion på meddelelsen om Otto Stenholdts død.

- Det var en meget chokerende melding, for jeg kendte jo Otto som en frisk og glad og rask mand, med mange sunde interesser, siger Lars-Emil Johansen.

- Otto var jo een af de få overlevende fra den generation, der blev indvalgt første gang i 1971 til det daværende Landsråd. Dengang kom der en række dengang unge politikere ind, blandt andet også mig. Otto Steenholdt og jeg har siddet sammen i både Landsrådet og Landstinget, og vi har også siddet sammen i Folketinget, så vi har tilbragt en del timer sammen.

Foto © : Jesper Hansen

Foto: Jesper Hansen

- Og selvom vi sjældent - for ikke at sige aldrig - var helt enige politisk, så var vi som personer gode venner. Som "bygdedreng" havde han sit fodfæste i den grønlandske kultur fuldstændig intakt, med stor kærlighed til naturen. Og så havde han en stor styrke som veltalende og velformuleret i skrift og i tale, især på grønlandsk, siger Inatsisartutformanden.

Læs også Otto Steenholdt er død

- Men selvom vi jo var politiske modstandere, stillede det sig ikke i vejen for at vi kunne være personlige venner. Det er noget der kendetegner os fra den gamle politiske generation. At der til tider kunne være kraftige uenigheder, men at vi alligevel sagtens kunne være i stue sammen og være gode venner, slutter Lars-Emil Johansen sine minder om Otto Steenholdt.

FAKTA

 

Otto Stenholdt blev født i 1936 i den nedlagte bygd

 

Qeqertarssuatsiaq i en fangerfammilie. Han var kendt for at være en politiker med en stor føling med fangersamfundet i sit hverv som politiker.

 

Han begyndte som politiker som medlem af Grønlands landsråd i 1971 til 79 og af Grønlands landsting fra 1979 til 2002. I 1999 blev han løsgænger efter intern stridighed i partiet.

 

Desuden var han medlem af folketinget 1977-98.

 

Otto Steenholdt er tildelt fortjenstmedaljen Nersornaat i sølv og guld, og Dronningens ridderkors af 1. grad.