Oprindelige folk føler sig glemt på museum

Lørdag åbnede Canadas nye national museum for menneskerrettigheder, the Canadian Museum for Human Rights. Det er det eneste museum i verden, der handler om menneskerettigheder.
Foto © : Jeffrey Beall
21. september 2014 12:19

Det nye museum har taget over 10 år og kostet lige ved to milliarder kroner at få bygget i Winnipeg, hovedstaden i provinsen Manitoba.

Ved åbningen, i lørdags,  var der protester og demonstrationer af Canadas oprindelige folk. Mange føler nemlig at de er blevet forbigået idet museet fokuserer på fem overskridelser af menneskerettigheder.

Fokus på udlandet

Det drejer sig om fem folkedrab som den canadiske regering anerkender. Blandt andet jødeforfølgelsen under den anden verdens krig og massakren i Rwanda.

Men til gengæld er der ikke ret meget om Canadas oprindelige folk og de menneskerettighedskrænkelser de har været udsat for. Blandt andet på de kostskoler, hvor de i over hundrede år blev misbrugt og mishandlet.

Regering anerkender ikke folkedrab

Museet, ligesom den canadiske regering, nægter at kalde den canadiske adfærd overfor oprindelige folk for et folkedrab, hvilket mange oprindelige folk i Canada mener det bør kaldes.

Demonstranterne protesterer ogsa imod, at den canadiske regering stadigvæk ikke vil oprette en landsdækkende undersøgelse over hvad der er sket og sker med de mange forsvudne eller myrdere oprindelige folks kvinder.

Museet er bygget således at publikum bliver ledt igennem mørke lokaler hen mod lyset, et tårn kaldet håbets tårn. Men mange oprindelige folk mener, at der skulle være langt mere fokus på deres historie i Canada, og at det ville bringe forsoning i relationer med andre canadiere.