Oppositionen: Vi har savnet svar fra Naalakkersuisut

Oppositionen understreger også, at det har været en travl forårssamling, hvor de ikke altid har været lige begejstret for den manglende samarbejdsvilje, som de har oplevet fra koalitionen bag Naalakkersuisut.
Sidste dag på forårssamlingen 2016
Sidste dag på forårssamlingen 2016 Foto © : Jonas Fievé/KNR
04. juni 2016 09:00

- Debatten i salen var til tider pinefuld, da Naalakkersuisut var meget stille. Koalitionspartierne ville endda ikke sige noget under behandlingen af visse punkter, fortæller politisk ordfører for Partii Naleraq, Anthon Frederiksen, som henviser til urandebatterne på forårssamlingen.

Men samtidig understreger han, at det har været et godt forår for oppositionspartiet, som første gang blev valgt ind i 2014.

- I Partii Naleraqs historie har vi aldrig haft så mange vedtagne forslag. Det er vi meget tilfredse med, siger Anthon Frederiksen.

Læs også IA og Naleraq: Grønlandsk byggemateriale giver arbejdspladser

IA: Store udfordringer forude

Politisk ordfører for oppositions største parti, Inuit Ataqatigiit, er ikke tvivl om, at det var fremlæggelsen af politisk økonomiske beretning, som var en af de vigtigste punkter på forårssamlingen.

- Vi er i gang med at forhandle om de ting, der skal danne grundlaget for efterårets finanslov. Der er store ting, der arbejdes på, store reformer, Naalakkersuisuts forslag om store besparelser og drøftelser af, hvilket samfund, vi vil have, når vi tænker på reformerne, påpeger Aqqaluaq B. Egede.

Læs også IA savner en reform baseret på social omsorg

Farvel til Naaja Nathanielsen

Samlingen bliver den foreløbig sidste for Naaja Nathanielsen, son tilbage i marts brød med IA. Hun havde set frem til en debet om nedsættelse af en kommission, som skulle se på administrationen her i landet. Hun er nemlig træt af alle, som siger, at Grønland ikke er herrer i eget hus.    

- Jeg synes, at det er noget fis, fordi vi har selvstyre, og vi kan sådan set bare indrette vores administration, vi kan ikke blive ved med at skyde skylden på andre. Det var det, vi gerne ville sætte til debat. Hvis vi er utilfreds med tingenes tilstand, må vi selv tegne en ny situation, udtaler løsgænger Naaja Nathanielsen.

Læs også Løsgængeren løsriver sig fra politik

Andenbehandlingen af netop det forslag er udskudt til efterårssamlingen, så det bliver uden Naaja Nathanielsen, som ikke er at finde i Inatsisartut, når efterårssamlingen skydes i gang.