Opposition forholder sig til koalitionsaftalen

Formændene for Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq ser meget positivt i den nye koalitionsaftale, som blev fremlagt i går. Men de har også bekymringer.
Inatsisartut Foto © : KNR
05. december 2014 17:49

Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq, der nu er opposition til den kommende regering, har begge positive udmeldinger om den koalitionsaftale, der blev fremlagt i går.

De genkender nemlig mange af deres egne mærkesager, som de fremlagde under forhandlingerne.

 

Læs også Formand for IA: Mange gode ting i aftale

 

- Vores forslag til koalitionsaftale har de med i uændret version. Det er jeg glad for, siger formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen.

 

IA: Vær forsigtig med privatisering

Selvom formændene fra både IA og Partii Naleraq er enige i meget, har de dog  - efter at have set nærmere på indholdet i aftalen - også bekymringer.

I Koalitionsaftalen, som KNR har oversat fra den grønlandske udgave af aftalen, står der, at man ved en privatisering af selvstyrejede selskaber vil mindske indblanding i selskaberne fra det offentliges side.

 

Læs også Se eller gense den nye koalitionens pressemøde i går

 

Det skaber bekymring hos Sara Olsvig:

- Målene om at privatisere de selvstyreejede selskaber, synes jeg, vi skal være meget forsigtige med. Vi ved jo, at det særligt er igennem de selvstyrejede selskaber, at vi for eksempel får en servicering af yderdistrikter og bygder, og derfor vil vi arbejde rigtigt hårdt i Inuit Ataqatigiit på, at en eventuel privatisering ikke får negative konsekvenser, siger hun.

Men i koalitionsaftalen står der specifikt, at der skal laves handlingsplaner for at sikre, at det ikke går udover borgerne, og før Inatsisartut skal tage stilling til det, skal handlingsplanerne være færdiggjorte.

 

Mange visioner

Ligesom IA-formanden har Partii Naleraq også bekymringer i forhold til koalitionsaftalen.

- Lufthavnsbyggeriet, nedsættelse af selskabsskat og andre ting - Det vil være lidt svært at finde frem til en finansiering af det, siger Hans Enoksen.

En af IA's mærkesager under valgkampen var, at de ønskede en folkeafstemning om uran-spørgsmålet. Et emne, der også blev berørt under forhandlingerne med Siumut. Her gav de, ifølge Sara Olsvig, IA besked om, at hvis partierne skulle samarbejde, ville man indskrive en ny grænseværdi på 0,1 procent i koalitionsaftalen.

 

Læs også IA havde urankompromis til Kielsen

 

Det overrasker derfor Sara Olsvig, at det ikke er blevet indskrevet i aftalen:

- Men jeg er da glad for, at de sender spørgsmålet til Inatsisartut. Jeg ville så mene, at spørgsmålet stadigvæk er så stort, at befolkningen bør høres, siger hun.

Mange visioner er skrevet ned i aftalen, og derfor tvivler Hans Enoksen på, at den kommende Naalakkersuisut vil kunne leve op til det:

- Landets økonomiske situation lige nu står meget svært, alt går nedad. De forpligtede bevillinger bliver tungere, derfor er det meget usandsynligt at indholdet når at blive gennemført, siger han til KNR.