Opgør med pantsystemet måske på vej

Borgerne kan ifølge Forbruger- og Konkurrencestyrelsen se frem til mere konkurrence og lavere priser, hvis man åbner op for salg af øl og sodavand på andre end de nuværende standardflasker fra Nuuk Imeq.
Foto © : Nuuk Imeq A/S
Skrevet af Jonas Fievé
06. maj 2016 15:53

Derfor hilser de også en analyse af fordele og ulemper ved et nyt pantsystem velkommen.

- Det synes vi er rigtigt positivt, vi har efterlyst en sådan en analyse i nogle år, og har arbejdet med de her konkurrenceproblemer i snart 15 år, siger styrelseschef for forbruger - og konkurrencestyrelsen, Nicolai Odgaard Jensen til KNR.

Læs også Nuuk Imeq sælger færre øl og sodavand

Har ventet i mange år

Tilbage i 2012 udarbejdede det daværende konkurrencenævn en rapport, som påpegede problemerne med det eksisterende pantsystem, hvor der kun er fire emballagetyper, som er godkendt til øl og sodavand.

To af de emballager er det egentlig kun Nuuk Ineq, som producere på, og det gør, at man ikke får mulighed for at komme ind på markedet, med mindre man distribuerer eller får tappet igennem Nuuk Ineq.

- Konklusionen i rapporten var derfor, at det nuværende pantsystem var med til at opretholde dyrere priser for forbrugerne.

I en mail til KNR bekræfter departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet, at de sammen med Finansdepartementet og Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, er ved at gennemføre en undersøgelse af både det nuværende og alternative pantsystemer.

- Først herefter forventes Naalakkersuisut at tage stilling til, hvorvidt det eksisterende returemballagesystem skal bibeholdes, eller der skal åbnes op for et alternativt system, som også indbefatter dåser. Først når undersøgelsen er afsluttet kan Naalakkersuisut på et oplyst grundlag tage stilling til en eventuel revision af emballagebekendtgørelsen.

Nuuk Imeq er bekymret

Hos Nuuk Imeq ser man ikke overraskende anderledes på det, her forsvarer man nemlig det eksisterende pantsystem.

- Vi er selvfølgelig altid nervøse over, at der indføres alternative systemer, som ikke skal opfylde de samme krav som Nuuk Imeq skal opfylde, siger administrerende direktør for Nuuk Imeq Bernhard Christensen.

Læs også Nuuk Imeq kan blive tvunget til at lukke

Han understreger samtidig, at de endnu ikke kender til, hvilke alternative systemer, men arbejder med. Men øget konkurrence vil ifølge Nuuk Imeq ikke nødvendigvis føre til lavere priser. 

- Forholdene i Grønland er på den måde, at stykprisen er højere, og det er den som følge af fragtomkostninger, energiomkostninger og alle mulige andre omkostninger, sagde administrerende direktør for Nuuk Imeq, Bernhard Christensen.

Det er endnu uvist, hvornår de endelige anbefalinger om et fremtidigt pantsystem er klar.